Bagimajori szélmalom: a letűnt korok tanúja, Kengyel büszkesége

A tizenöt méter magas, négyszintes téglaépületet később a Baghy család vásárolta meg, amelynek tagjai a századfordulótól a II. világháborúig voltak a terület birtokosa.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Szolnoktól délkeletre fekszik Kengyel, s hozzá közel Bagimajor. Az egykori uradalmi cselédek által lakott kis telep felett őrködik az Alföld egyik legszebb és legépebben megmaradt szélmalma.

Kengyel híres, országos védelem alatt álló műemléke, a szélmalom a település határában, a Bagimajor megállótól mintegy ötven méterre álló szélmalom.

fotó: Kiss Norbert | Csodálatos Magyarország

A kengyeli Szélmalom-domb a megye kunhalmai közül elsőként, 1980-ban helyi jelentőségű védett természeti terület lett.

A halmon álló jellegzetes zsindelytetős alföldi szélmalmot 1850 körül építette az Almásy család. A szélmalmot később Almásy Zsigmondtól vásárolta meg Baghy Imre. Az épületet téglából emelték, összesen 4 szintet alakítottak ki benne. Magassága eléri a 15 métert. A malom tégláit közelebbről szemügyre véve néhányon felfedezhető az Almásy családot jelképező „A” betű is.

Megépülésétől egészen a II. világháborúig üzemelt, így jelentős gazdaságtörténeti értéket is hordoz. A szélmalom ezt követően alkotóházként működött. Állapota a 20. század végére szükségessé tette a felújítást.

2021 nyarától már látogatható a megújult szélmalom, amely régi fényében pompázva várja a látogatókat.

fotó: Kiss Norbert | Csodálatos Magyarország

A szélmalom legalsó szintjén történelmi áttekintéssel egybekötve bemutatásra kerül a malmok jelentősége mind térségi mind helyi szinten, továbbá a kengyeli malom előélete és működése is. A szélmalom második szintjén a látogatók információs táblákon tekinthetik meg a malomkövek működésének és a zsákolásnak a mikéntjét, míg a szélmalom legfelső szintjein pedig lehetőség nyílik a malomvitorlák tartószerkezetének és forgórészeinek megismerésére.

fotó: Kiss Norbert | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!