Nyáron már látogatható a megújult szélmalom és a kúria Kengyel-Bagimajorban

A tizenöt méter magas, négyszintes szélmalmot az Almásy család építtette, majd tőlük vásárolta meg később a Baghy család, amelynek tagjai a századfordulótól a II. világháborúig voltak a terület birtokosa.

Megújult és a tervek szerint nyáron már látogatható lesz a műemlék szélmalom és a kúria épülete Kengyel-Bagimajorban. Az 1800-as évek közepén épült műemlék szélmalom, valamint a kúria épülete a kengyeli önkormányzat által a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert 110 millió forint vissza nem térítendő támogatásból újult meg a Kengyel-Bagimajor turisztikai értékeinek megőrzése elnevezésű projekt részeként.

A beruházás részeként kialakítottak egy tanösvényt ismeretterjesztő és tájékozódást segítő táblákkal, valamint parkoló épült. Létesült egy természetfotós labor, valamint madárleshelyek kialakításához szükséges eszközbeszerzések is történtek.

A régi kúria épületében a látogatók kipróbálhatják többek között a cirok alapanyagú kosárfonást, a seprűkészítést és a szőnyegszövés mesterségével is megismerkedhetnek.

A szélmalom legalsó szintjén bemutatják a malmok jelentőségét, továbbá a kengyeli malom történetét és működését. A második szinten a látogatók információs táblákon tekinthetik meg a malomkövek működésének és a zsákolásnak módját, míg a szélmalom legfelső szintjein lehetőség nyílik a malomvitorlák tartószerkezetének és forgórészeinek megismerésére.

fotó: Bagimajor

A kunhalmon tett sétán látható a műút túloldalán húzódó, egykori Tisza-mederből kialakított halastórendszer. A mintegy 350 hektáros vízfelületen intenzív halgazdálkodás folyik, a terület ennek ellenére értékes madárvilágnak ad otthont, madárfigyelési lehetőséget kínál. A halastó az őszi vonulásban is kiemelkedő szereppel bír.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!