Az Annavölgyi-vízesés, a Bükkös-patak látványos zuhataga

Nincs az évnek olyan évszaka, amikor ne lenne lenyűgöző egy zuhatag: a nyiladozó tavasz, a perzselő nyár, a színpompás ősz, a jégbe zárt tél mind-mind mesés hátteret nyújt e mesés természeti értéknek.

Az Annavölgyi-vízesés pedig kifejezetten érdekes, sőt izgalmas, hiszen ahhoz, hogy teljes pompájában láthassuk fontos az időzítés. Ugyanis a zuhatag csak nagy esőzések, vagy a tavaszi hóolvadás után látható igazi pompájában.

Szentendre ékszere – így jellemezte az Annavölgyi-vízesést Majdán István, aki a CsodalatosMagyarorszag.hu hivatalos Facebook-csoportjába töltötte fel lélegzetelállító fotóit a Bükkös-patak egyik zuhatagáról, az Annavölgyi-vízesésről.

A patakot említve többeknek a Dömörkapu vízesés jut elsőként eszébe, holott a vízfolyás útja számtalan  kisebb vízeséssekkel tarkított, de tény, hogy az egyik leglátványosabb a Kapitány-hegy és a Bölcső-hegy közötti zuhatag. Ám az Annavölgyi-vízesés látványa talán azt is felülmúlja.

A Bükkös-patak a Visegrádi-hegységben, Komárom-Esztergom megye területén ered, mintegy 450 méteres tengerszint feletti magasságban, és Szentendre belvárosától kissé délre torkollik a Duna szentendrei ágába. Komárom-Esztergom megyei szakaszának hossza nem sokkal haladja meg a 300 métert, ezt leszámítva Pest megye területén folyik. A Szentendre környéki patakok közül ez a leghosszabb és a legbővizűbb is egyben, régebben Bucsina-, Izbég-, ill. Malom-patak néven ismerték.

A Wikipédia leírása szerint folyása azt az északnyugat-délkeleti irányú geológiai törésvonalat követi, mely Dömöstől (Pilismaróttól) a Szőke-forrás völgyén és a Király-kúti nyergen keresztül Szentendréig fut. Felszíni patakként a Sikárostól ered, szárazabb évszakokban ugyanis a dobogókői szakaszban nincs víz. A Király-patak vizével együtt halad tovább kb. 200 méteren át a Somfej-hegy és a Bölcső-hegy mellett, egyre szűkülő völgyön keresztül. Ezután éri el a Dömörkaput, majd Izbégen keresztül jut be Szentendrére.

Útja összesen 16 kilométer hosszú, ezalatt 351 métert, kilométerenként tehát körülbelül 22 métert ereszkedik.

Az Annavölgyi vízesés egész évben szabadon látogatható, ám száraz időszakban a patak eltűnik a kövek közötti résekben.

Gyalogosan a Lajos-forrástól és Dömörkapu-vízeséstől könnyű sétával megközelíthető. Autónkat a Lajos-forráshoz vezető út mentén lévő kis parkolóban hagyhatjuk, amely Szentendrétől a Lajosforrás felé vezető úton, a dömörkapui elágazás után, a jobb oldalon van.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!