Az Annafürdő Vendégház lett az Év turistaháza 2020-ban

Első alkalommal hirdette meg idén az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ az “Év turistaháza” pályázatát, amelyben a nagyközönség bevonásával keresték meg Magyarország kedvenc vendégházát.

2020. október 30-án zárult az Év turistaháza pályázat, melynek a természetbe beépülő szálláshelyek népszerűsítése mellett legfőbb célja az volt, hogy minél többen látogassanak el az ország különböző pontjaira, s a természetjárással egy aktívabb, egészségesebb életet éljenek.

Október 15-ig lehetett pályázni az Év turistaháza címre, s a beérkezett nevezésekből az Aktív Magyarország szakmai zsűrije választotta ki a TOP 10 turistaházat. A kiválasztott tíz turistaházra, október 19-29. között az Aktív Magyarország Facebook oldalán lehetett szavazni, amelyben médiapartnerként részt vett a Csodálatos Magyarország oldalunk is.

A TOP tíz turistaház a következő lett: Vízfő Turistaház, Kistolmácsi Erdei Lak, Som-hegyi Turistaház, Kőhegyi Czibulka János Menedékház, Kútbereki Turistaház Matracszállás és Nomád Táborhely, Ágasvári Turistaház, Rudolf-tanya, Annafürdői Vendégház, Hubertlaki Kulcsosház, Károly-lak Turistaház.

A közösségi oldalon 8442 szavazat érkezett a tíz turistaházra. Két turistaház között – a Vízfő Turistaház és az Annafürdői Vendégház–, szoros hajrá alakult ki, melyet végül az Annafürdő Vendégház nyert meg 1924 vokssal.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. által működtetett Annafürdői Vendégház a Tolnai-hegyhát déli részén csodás erdei környezetben helyezkedik el.

A hangulatos, vörösfenyő-rönkökön álló, akadálymentesített vendégház, illetve a vendégház mellett működő erdei iskola jelentős funkcionális bővítésen, modernizáción és minőségi fejlesztésen ment keresztül.

A vendégháznak otthont adó, közel 100 hektáros, természetszerű erdőgazdálkodási módszerrel kezelt parkerdő közepén, öreg bükkfák tövében ered az Annaforrás, amely a Kőris-völgyi patakot és azon keresztül az erdővel körülvett pihenőtó természetes vízellátását biztosítja.

A forrás körüli régi épületek felújításával és a parkerdei közjóléti berendezések létrehozásával ökoturisztikai fejlesztések sora valósult meg a közelmúltban, így jött létre a Turisztikai és Természetismereti Központ, mely hamar a turisták és a kiránduló csoportok kedvelt úti céljává vált.

A település története szorosan összefonódott az Apponyiakkal.

Gróf Apponyi József felesége reumás betegséggel küszködött, s számára természetes forrásvizet hasznosító gőzfürdőt állítottak 1846-ban. A fürdő hamarosan a gyógyulni vágyók szélesebb köre előtt is megnyitotta a kapuit, a későbbiek folyamán szálláshely is létesült mellette. Az I. világháború idején kórházként, a II. világháborút követően erdészeti szolgálati lakásokként és vadászházként funkcionáltak az épületek.

A részben vörösfenyő rönkökön álló 6 férőhelyes, magas színvonalú  vendégházat- 3 db kétágyas, pótágyazható szobájával, apartman konyhájával, étkezőjével, akadálymentes fürdőszobáival-  családoknak, kisebb csoportoknak ajánljuk. Tetőterében interaktív természetismereti kiállítás is található. A falusi szálláshelyként működő vendégház helyi ételeket és italokat kínál.

Tetőterében interaktív természetismereti kiállítás is található.

A falusi szálláshelyként működő vendégház helyi ételeket és italokat kínál.

A parkerdőben horgászati lehetőség, biciklikölcsönzés, vadaspark, tanösvények, szabadtéri kemence, grillező- és tűzrakóhely, kilátó, lombkoronaösvény, erdei pihenők, erdei kisvendéglő, interaktív játszva-oktató eszközök segítik a szabadidő hasznos eltöltését. Képzett túravezetők révén természetismereti és kulturális túrákon lehet részt venni. Kerékpárosbarát hely, kézműves foglalkozásokat, lovas programokat, játékos vetélkedőket is tartanak turistacsoportok, gyerekes családok és egyéni látogatók számára egyaránt.

Annafürdő hírnevét főleg az Apponyi-családnak köszönheti, a település több látnivalója is hozzájuk kötődik, ezek közül a legkiemelkedőbb a nemesi úrilak.

Apponyi József kastélyát 1824-1829 között építtette.

A kastély különlegessége az volt, hogy magán hordozta az év jegyeit: a 4 évszakot 4 ajtó, a 12 hónapot 12 kémény, az 52 hetet 52 szoba és a 365 napot pedig 365 ablak szimbolizálta. Az évek során a kastély több átalakításon is átesett, s sajnos ezen jellegzetességek egy része elveszett.

Az Apponyi-család kedvelt üdülőhelyén, Annafürdőn 2015-ben adták át a Sasfészek-kilátót, és a hozzá kapcsolódó Lombkorona Tanösvényt és erdei játszóteret.

A 8-10 méter magas tanösvény interaktív eszközökkel mutatja be az erdei élővilágot, a hozzá kapcsolódó kilátóból, melynek egyik jellegzetessége, hogy saját faanyagból készült.

A 15 méter magas kilátó harmadik szintjére vezető 11 százalékos emelkedésű, 30 méter hosszú lombkorona-ösvényen az idősebb korosztály is kényelmesen elérheti a legfelső, közel 11,5 méter magasan kialakított padlószintet.

A keskeny alapterületű szerkezet szorosan a fák közé épült, hogy a környező erdőterület legkevésbé sérüljön, így a kilátóról egyik irányban az erdővel borított tájban gyönyörködhetünk, míg a másikról közvetlenül a környező fák lombkorona-életébe pillanthatunk be.

A lombkorona ösvény interaktív táblái bemutatják az erdő szintezettségét, távcsövek segítségével megkereshetjük a környékre jellemző madárvilág makettekkel ábrázolt tagjait.

Táplálékot keresve egy labirintusban vezethetjük végig az idei év emlősét, a mogyorós pelét. Továbbhaladva, minden hazai nagyvadfajunk fejére ráilleszthetjük a hozzátartozó trófeát, és ezek fejlődését is végigkísérhetjük majd. Az igazán szemfülesek megismerhetik hazai fafajaink levelét, törzsét és termését is. Meghallgathatjuk a legkülönfélébb emlős- és madárhangokat, a kabócák érces zaját, és egy hatalmas tölcsér segítségével az erdő neszeire is rácsodálkozhatunk.

A cikket támogatta az Aktiv- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu (x)

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!