Ambrózy-kilátó, a Jeli Arborétum 20 méter magas messzelátója

A vörösfenyőből készült, a Vas megyei szoknyás haranglábakat idéző kilátóból parádés kilátás nyílik.

A Jeli Arborétumot gróf Ambrózy-Migazzi István, hazánk legendás botanikusa alapította 1922-ben. A „virágos gróf” 1869-ben született báró Ambrózy Lajos és gróf Erdődy Agathe gyermekeként Nizzában, Franciaország mediterrán klímájú vidékén. Később a Vas megyei Tanán nevelkedvén édesanyja különleges módon plántálta belé a növények szeretetét, marékszám hordta kastélyuk parkjába a vadvirágokat, amelyek fiának lelkes közreműködésével el is szaporodtak ott.

Így nem meglepő, hogy a bécsi középiskolában a botanika lett a legkedvesebb tantárgya, majd jogi tanulmányai mellett is e tárgyban folytatott tanulmányokat. Utazásai során rabul ejtették Anglia parkjai, Algéria buja flórája, a Földközi-tenger mediterrán növényei, lombhullató örökzöldjei, s Ambrózy-Migazzi István azt az életcélt tűzte ki maga elé, hogy elhozza a kontinentális éghajlatú Magyarországra az örök tavaszt.

A gróf a mai Felsőkertben, 5 hektárnyi területen indította a munkát, s rendkívül nagy lelkesedéssel folytatta azt 1933-ban bekövetkezett haláláig. Sajnos a Jeli Arborétum sorsa a gróf  halála után veszélyes fordulatot vett. A második világháború alatt és után az arborétumot a honos és a telepített növényekkel egyetemben csaknem teljesen magára hagyták, elhanyagolták. Szerencsére 1953-ban a kertet védetté nyilvánították, és folytatták az Ambrózy által megkezdett óvó gondozását.

A Jeli Arborétum rododendronjait minden évben mintegy 40000 ember keresi fel az ország minden részéből, de külföldről is. A rhododendron gyűjteményben jelenleg mintegy 300 fajta és változat található mely különlegessége, hogy míg a nyugat-európai országokban található rhododendron gyűjtemények túlnyomó többsége kertészeti fajtákból áll, addig a Jeli Arborétumban magonc eredetű állomány él, így genetikai sokszínűségük is jelentős.

A kilátóról pompás panoráma tárul fel nem csak az arborétum lenyűgöző növényvilágára, de a Vasi Hegyhát szelíd lankáira, környékére is.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!