A tolcsvai Kisboldogasszony-templom, ahol a Szent Koronát is őrizték

Az erődfallal körülvett templomot valószínűleg a 14. században emelték, majd bővítették, átalakították.

Tolcsva első írásos említése 1255-re datálódik Tholchwa alakban, nevét feltehetően a Tolcsva patakról kapta, amelynek mentén épült.

Régészeti leletek azt bizonyítják, hogy az őskőkortól kezdve lakott volt Tolcsva és környéke. A Várhegy nevű határrész arra utal, hogy ott vár állhatott, IV. Béla korabeli, melynek nyomai még a múlt század közepén láthatók voltak.

A település egyik legrégibb műemléki épülete a Kisboldogasszony római katolikus templom, mely gótikus részletei alapján valamikor a 14. század környékén épülhetett.

Az ellenreformáció idején Báthory Zsófia a katolikus hitre áttérve a templomot átadta, így 1671-1705 között a katolikus hívek használatában volt. 1705-ben a szécsényi országgyűlés határozata szerint a templomot vissza kellett adni a reformátusoknak, akik 1711-ig használták is, mígnem újra visszakerült a katolikusokhoz. A régi szép templomot elveszítették és 1714-től egy présházból átépített oratóriumot használtak. A mai templom csak később, a korábbi templom leégése után, 1864-ben épült.

Történelmi érdekesség, hogy 1806. márciusának közepén – a napóleoni háborúk ideje alatt – a torony alatti oldalkápolnában őrizték a Szent Koronát.

Több harangja is van, a legrégebbi a 17. századból származik. A domboldalban álló, sokszögletű fallal körülvett templom belterét a mennyezeti freskók és az ablakaiban álló színes üvegek teszik igazán különlegessé.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!