A tiszakécskei Tiszapart, a Tiszakanyar, melyet fehérre festett a zúzmara

A mintegy 12 ezer lakosú, Bács-Kiskun megye észak-keleti csücskének városát több mint 20 kilométer hosszan határolja a Tisza.

Tiszakécske területén már közel másfélezer évvel ezelőtt lakott település nyomai találhatók. A település növekedése és faluvá szerveződése az ezt követő időszakban, a XI., XII., XIII. században indult meg. Első írásos említését egy egyházi tizedjegyzék őrzi a faluról Cechke néven, 1332-ben.

Tiszakécske, a Dél-alföldi régióban, Bács-Kiskun megye észak-keleti részén, annak közigazgatási határán, a Duna-Tisza köze keleti lejtőjének szélén, a Tisza jobb partján helyezkedik el.

Tiszakécskén és környezetében évszázadokon át meghatározó volt a Tisza. A folyót a 19. század közepén szabályozták, de a mai napig is érezhető, valamikor mennyire uralta a tájat. Az élő Tisza a települést 22,5 kilométer hosszúságban határolja, partját galériaerdők szegélyezik, melyek a Közép-Tiszai Tájvédelmi körzet részei.

A galériaerdők őshonos fái tölgyek, kőrisek, feketenyárak, szürkenyárak, füzek voltak, ma már többnyire nemesnyár ültetvények alkotják a galériaerdőt, bár füzek és szürkenyárak ligetekben előfordulnak. A galériaerdők gazdag aljnövényzete sok állatfajnak ad otthont.

A Tisza közvetlen szomszédságában épült fel a tiszakécskei Tisza-parti kilátó, ahonnan páratlan panoráma tárul elénk a Tisza egyik legnagyobb kanyarulatára, a Tiszakanyarra. A vörösfenyőből és akácfából készült kilátóba sok-sok lépcsőt kell megmászni, de amikor felérünk csodálatos látvány tárul elénk: 14 méter magasból csodálhatjuk meg a Tisza uralta tájat és az alföldi kisvárost, Tiszakécskét.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!