Téli fotókon a Nádirigó tanösvény, a Holt-Tisza sétánya Tiszakécskénél

Az önmagában is meseszép természeti környezetet a zúzmarába fagyott, téli jeges lehelet lenyűgözővé varázsolta.

2021 szeptemberében adták át Tiszakécske újabb attrakcióját, a Nádirigó tanösvényt, amely a Holt-Tisza mentén, az 1-es holtág mellett alakították ki. A Tiszakécskei-Holt-Tisza a Tisza-völgy és Homokhátság jellegzetes tájképi és ökológiai eleme, a táj változatosságának egyik fontos összetevője.

A hurokszerű tanösvény, melynek teljes hossza 2,5 kilométer, bemutatja a Tiszakécskei Holt-Tisza élőhelyeit, élővilágát, és az ember tájátalakító tevékenységét.

A tanösvény állomásai több témát is feldolgoznak, melyek Tiszakécske múltjához vagy a holtág élőhelyeihez kötődnek. Olyan tanösvény elemekkel is találkozhatunk, melyek az embereket otthoni cselekvésre ösztönözhetik, hogy az élővilágot a kertjükbe vigyék: gyógy- és fűszernövény kertet, rovarhotelt vagy mesterséges odútelepet is láthatunk.

A cölöpösvényről megközelíthető egy nagyobb méretű madárles, ahonnan a nádasok madárvilágának képviselői figyelhetők meg.

A tanösvény nagyon családbarát, akár babakocsival is könnyen bejárható.

Aki nagyobb sétára vágyik, a tanösvényen túl az egész holtág-rendszer körbejárható földutakon, bár kijelölt turistaúttal nem találkozunk. A 2. számú holtág a horgászok birodalma, de parkosított környezete szintén pihenésre, kikapcsolódásra csábít. A távolabb fekvő 3. és 4. számú holtág-szakaszok is természetvédelmi oltalom alatt állnak.

Megközelítés: a Kossuth utcáról a Tiszasor utcára kell lekanyarodni, majd az 1-es holtágat kell keresni. Ott található egy parkoló is.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!