A tatai Fellner Jakab-kilátó, az ország két söréttornyának egyike

Tata legmagasabb pontján, a Kálvária-dombon magasodó torony 37 méteres, kilátószintjéig 175 lépcsőt kell megmászni.

Tata a Kisalföld és a Gerecse hegység találkozásánál, Komárom-Esztergom megyében, az Öreg-tavat ölelve terül el. A város mesés természeti környezetben fekszik, épített örökségei, melyek jellemzően
a barokk korban alakult ki, messze földön ismertek. Bátran állíthatjuk, hogy értékes műemlékei, a
városképi és a táji szépségek harmonikus összhatása miatt az egyik legszebb magyar település.

A város legmagasabb pontja a Kálvária-domb, mely eredetileg a Márvány-hegy, majd Szent Iván hegy nevet viselte. A mészkő fennsíkot egy Fellner Jakab által épített kis kápolna, a sörétöntő torony valamint egy kálvária szoborcsoport koronázza meg.

A torony, a ma Fellner Jakab-kilátó, eredetileg egészen más feladatot látott el, sörétöntöde volt. Stieber Antal 1939-ben fogott bele a sörétgyártásba, ugyanis a két világháború között nagy igény mutatkozott az apró lövedékre, amit korábban csak külföldről lehetett beszerezni.

A sörétet akkoriban úgy készítették, hogy a magas söréttorony tetejéből csepegtették az olvadt ólmot a földszinten található, vízzel teli edénybe. Az ólomcseppek zuhanás közben gömbalakot vettek fel, a vízben pedig ilyen formában szilárdultak meg. A hatvanas évek óta a gyártás már más módszerrel folyik ezért nem építettek ilyen tornyokat. Hazánkban csak egy hasonló építmény van Tolna megyében, Borjád településen.

A toronyból parádés panoráma tárul elénk.

A lépcsőfokokon felfele haladva tulajdonképpen felkészülhetünk azoknak az épületeknek a megfigyelésére, értelmezésére, melyek különböző korok és stílusok jellegzetes műemlékeiként kirajzolják Tata karakterét.

A Tata építői című kiállítás a torony falán időrendi sorrendben mutat be nyolc építőmestert és a hozzájuk kapcsolódó épületeket: Suess Orbánt a végvár építőjét, Kuttner Jakabot a Kapucinus Templom tervezőjét, Anton Pilgramot a nagytemplom tervezőjét, Fellner Jakabot a tatai uradalom építőmesterét, Hültl Dezsőt a piaristák építészét, Feszty Gyulát Budapest építészét, Baumgarten Sándort az iskolaépítőt és Puhl Aladárt a Söréttorony építészét.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!