A reggel színeiben pompázó, havas Zirci Ciszterci Apátság

Napjainkban is egy élő szerzetesközösség liturgikus otthona a hazánk egyik legszebb barokk templomépítménye.

A Zirci Ciszterci Apátságot III. Béla alapította 1182-ben. A templom és a monostor több évtizeden át épült, az első szerzetesek a rend francia szülőföldjéről, a clairvaux-i apátságból érkeztek.

A török időkben az apátság hanyatlásnak indult, a szerzetesek 1538 körül elhagyták a kolostort, amelyet Veszprém török kézre kerülése után a törökök feldúltak. Kiűzésük után több mint száz év telt el, míg ismét megtelepedtek az első szerzetesek Zircen.

A Zirci Apátság 1982-ben, alapításának 800 évfordulóján,a basilica minor, azaz kisebb bazilika rangot kapott a pápától.

fotó © Illési János | Csodálatos Magyarország

1752-ben szentelték fel az apátsági templomot, amelyet 1732-ben kezdték építeni a ciszterci szerzetesek. Az építéshez felhasználták az akkor már romos állapotban lévő középkori épületeket is.

1810-ben a porosz kormány feloszlatta a sziléziai apátságot, majd miután az utolsó heinrichaui apát 1814-ben meghalt, a zirci apátság önállóvá vált. A szocializmusban feloszlatták a rendet, a szerzeteseket elűzték. 1989-ben újra szerzetesek költöztek az akkorra már rossz állapotban lévő apátságba. 2012-ben elkezdték az épületek felújítását, és 2013-ban be is fejezték.

Az apátság szomszédságában varázslatos hangulatú arborétumot találunk, melynek 18 hektáros területe 1951 óta védett.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!