A Zirci Ciszterci Arborétum hazánk legmagasabban fekvő gyűjteményes kertje

Az angolkert stílusban létesült parkban közel hatszáz fa- és cserjefaj, szín- és formagazdagság várja látogatóit.

A 18 hektáron fekvő fás kert minden évszakban más arcát mutatja a Zirci Ciszterci Apátság szomszédságában. Feljegyzések szerint a ciszterci szerzetesek 1780-ban ültették az első növényeket, ezek közül még a mai napig áll néhány. Az itt megtalálható növényfajok fele a Bakonyban általánosan elterjedt, további 40 %-a a Cuha-völgyében is fellelhető. Az arborétum fáinak, cserjéinek száma kb. hatszáz, 80%-a lombhullató, s mintegy hetven tűlevelű fafaj él itt. Vannak más földrészről származó fajokkal betelepített részek is a kertben, mint például liliomfák.

Fotó Babai Lalinda

Varázslatos, ahogy a Cuha-patak átszeli a parkot és a bejáratnál található tavat táplálja. Nevének jelentése szeszélyes, száraz, kevés vizű, mely jellegére is utal, nyáron gyakran kiszárad. A madarak csicsergő hangja, a mókusok, vadkacsák jelenléte sem meglepő.

Az idő folyamán a fák elöregedtek, ezért szükségessé vált a fiatalítás, melyet a Környezet és Energia Operatív Program pályázatának keretében valósítottak meg, közel 90 millió forint értékű támogatással.

Fotó Babai Lalinda

Fotó Babai Lalinda

A Bakonyban honos örökzöld és lombhullató cserjéket telepítettek, virágokkal és sziklakerti növényekkel szépült meg a tóparti sétaút.

Fotó Babai Lalinda

Minden korosztály számára kedvelt úti cél lehet, sőt az oktatást és a kutatást is szolgálja a Zirci Ciszterci Arborétum.

Fotó Babai Lalinda

Fotó Babai Lalinda

Két bejárat várja a látogatókat: a város felől a tó melletti, Damjanich utcai bejárat; valamint a Zirci Ciszterci Apátság díszudvarának arborétumi bejárata.

Fotó Babai Lalinda

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!