A bajnai Sándor–Metternich-kastély és kihagyhatatlan kiállításai

Sándor Antal egy 17. századi vadászlakból kúriát, majd Sándor Móric, az Ördöglovas abból egy pompás kastélyt alakíttatott ki Bajnán, a Gerecse vidék keleti részén.

A II. világháború után Csipkerózsika-álmát alvó úrilak a Nemzeti Kastélyprogram keretén belül született újjá.

A bajnai birtokot 1696-ban vásárolta meg Esztergom vármegye alispánja, Sándor Menyhért, aki 1720 táján kastélyt építtetett a birtokra. Sándor Móric édesapja halálakor örökölte meg az uradalmat. Az átépítés és a bővítés terveit Hild József építész készítette el, aki egy klasszicista stílusú, főszárnyán téglalap alaprajzú, egyemeletes, mellékszárnyain földszintes épületet tervezett. A klasszicista átépítéssel egyidőben a kastély belső díszítése is megújult. Ennek alkotója Alessandro Sanquirico, a milánói Scala díszlettervezője volt, akivel Sándor Móric 1833-as itáliai útján találkozott.

A Sándor-Metternich-kastély az 1840-es évek végén az ország egyik legszebb klasszicista kastélya volt egy tízhektáros kastélyparkkal.

A II. világégés a kastély teljes lepusztulását hozta: először tábori kórház lett belőle, majd szükséglakások kaptak helyet falai között. A szocializmusban a helyi termelőszövetkezet irodája volt itt, később pedig gépállomás. 2018 és 2021 között újjávarázsolták ezt a hazai viszonylatban is ritka klasszicista remekművet.

Állandó kiállítása is újjászületett. A kastély földszintjén az épület múltja elevenedik meg, az építéstörténet mellett a pusztulás időszaka is bemutatásra kerül. A legfontosabb látványosságot a feltárt barokk falfestmények, valamint a kastélykápolnának és a bajnai plébániának Mária Terézia királynő lánya, valamint a kastély úrnői által adományozott – iparművészeti jelentőségű – miseruhák képezik.

Az emeleten berendezett kiállításban Sándor Móricot és lányát, Metternich-Sándor Paulinát ismerheti meg több aspektusból a látogató. Az északi traktus első terme Sándor Móricot, az érzékeny, művészlelkű magánembert mutatja be. A következő helyiségben a gróf, mint vakmerő lovas jelenik meg, majd, mint anglomán grófot mutatják be a ház egykori urát, aki szeretett vadászni, lóversenyezni, és kastélya berendezése is ezt az ízlésvilágot tükrözte.

A kiállítás másik főszereplője a gróf lánya és örököse, Metternich-Sándor Paulina. A hercegné korának igazi divatdiktátora volt, aki élénk és szerteágazó társadalmi életet élt. A női szárny első terme a fiatal Paulina drezdai és párizsi éveit eleveníti fel. A sarokszalonban megtekinthetők a rekonstruált Worth-ruhamodellek, amelyek Paulina és a korszak legelegánsabb párizsi ruhaházának szoros kapcsolatát idézik fel. A következő teremben a bécsi éveket mutatják be.

Nyári nyitvatartás:

Április 1. – Október 31.
Keddtől vasárnapig 10-18 óráig

Jegyárak:

Felnőtt jegy: 3 000 Ft
Helyi lakosoknak: 500 Ft
Kedvezményes jegy: 1 500 Ft
– 6-26 év közötti fiatal
– 62. életévét betöltött látogató
– minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő
Családi jegy: 6 000 Ft
– 1 vagy 2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 éves korig
Csoportos jegy: 2 400 Ft/fő
– minimum 15 fő esetén
Visual Guide eszköz bérlése: 1 000 Ft/db

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!