17 magyarországi arborétum ahol pompázó virágmezőt láthatunk

Az év egyik legszebb időszaka a tavasz, az újjászületés hónapja. Napközben már kellemes, tavaszias meleg van. Ilyenkor nem csak a fák borulnak virágba, de a vadvirágok is nyílnak. Tavasszal érdemes betervezni egy-egy kirándulást: a legjobb, ha az arborétumokat célzunk meg.

A különféle botanikus kertek és arborétumok ilyenkor általában megtelnek kíváncsi látogatókkal, hogy megnézhessék a virágokat teljes pompájukban.

Mint megannyi fehér igazgyöngy csillognak a hóvirágok fehér szirmai, a kellemes idő előcsalogatta a kárpáti sáfrányokat, a tavaszi tőzikéket, a sárga téltemetőket, a ciklámeneket. A nap által felmelegített avarban már munkálkodnak az ott megbúvó állatok, a levegő megtelt illattal és a virágról virágra röpködő méhecskékkel.

Induljunk útnak, és fedezzük fel a téli álmából ébredő természet újjászületését a hazai arborétumokban és botanikus kertekben. A gyönyörködés mellett kiemelten figyeljünk arra, hogy a talajból éppen kibúvó, sok esetben még nem látszó növények védelmében csak a kijelölt ösvényeken lépkedjünk.

Alcsúti arborétum

Székesfehérvár és Tata között, a mesés Csaplári-erdőben terül el az Alcsúti arborétum, melynek negyven hektáros területe növényritkaságok egész sorának ad otthont. Az arborétum növényzete a 19. századi növénytelepítés eredményeként egy 540 fajból álló fás növénygyűjtemény. A messze földön ismert hóvirág mezőkön kívül a sárga téltemetők, a krókuszok, a szártalan kankalinok és a májvirágok is ékesítik az arborétumot kora tavasszal.

Az arborétum a Hóvirágünnep alkalmából február 14-től várhatóan 4-5 héten át minden nap 10 és 17 óra között látogatható.A felnőttek 2000 Ft-ért vásárolhatnak belépőt, a gyermek és nyugdíjas jegyár 1500 Ft.

Kámoni Arborétum, Szombathely

A szombathelyi Kámoni Arborétum 27 hektáros területén a fás szárú növények mellett számos szemet gyönyörködtető lágyszárú virág nyílik, és az év minden időszakában tartogat a természetkedvelők számára látnivalót. Sorra ébredeznek a tavasz előhírnökei az arborétumban, szirmukat bontják a hóvirágok, tőzikék, krókuszok és tavaszi csillagvirág. Az arborétum első fáit Sághy Mihály, a föld birtokosa ültette, majd fia, Saághy István az 1930-as évekig hatszáznál is több fás szárú növényt telepített az arborétumba, amely az ország legnagyobb fenyő-, illetve rhododendron és azáleagyűjteményével is dicsekedhet.

A Kámoni Arborétum 9-től 16 óráig látogatható, a honlapjukon szereplő árlista szerint a felnőttek 800, a diákok, nyugdíjasok 600 Ft-os áron válthatnak belépőt.

Pannonhalmi Főapátsági Arborétum és Gyógynövénykert

Már egy 1201-ben kelt oklevél írt a bencés rend által létrehozott gyógynövényes kertről, de a jelenlegi arborétum alapítása 1802-re datálódik. Angolkert jellegét Szeder Fábián alakította ki az 1840-es években. Ez a voltaképpeni Arborétum területe szervesen összekapcsolódik a mai Gyógynövénykerttel, mely körbeöleli az Főapátság épületegyüttesét. A huszonkét hektáros, a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet részét képező védett területen ma több száz fa- és cserjefaj található, s ezek egy része különleges, az országban csak kevés helyen előforduló faj és fajta.

Az Arborétum és Gyógynövénykert belépőjegy váltása nélkül ingyenesen látogatható egész évben, májustól szeptemberig 9-19 óra között, októbertől áprilisig 10-17 óra között.

Soproni Egyetem Botanikus kert

Az egykori Bányászati és Erdészeti Akadémia területét 1897-1898-ban, a kastélyparkokhoz hasonlóan arborétumszerűen fásították be. A park igen változatos növényállománnyal rendelkezett. A fák már abban az időben szemléltető táblákkal voltak ellátva. 1922-ben kezdődött meg a park erdészeti botanikus kertté való átalakítása. A kert azóta többször bővült, jelenlegi területe több mint 17 hektár. A botanikus kert értékét növeli, hogy kialakításától kezdve számos eredeti termőhelyről begyűjtött növényfajjal gyarapodott, illetve gyarapszik. A kert növényzetének változatossága és a sok fenyő telepítése azt eredményezte, hogy fokozatosan benépesült madarakkal. Így ma gazdag védendő madárvilággal rendelkezik.

A Botanikus Kert egész évben ingyenesen látogatható, október 1-től április 30-ig 8-16.30 óra között, május 1-től szeptember 30-ig 8-tól este 8-ig

Szelestei Arborétum

A szelestei arborétumot gróf Festetich Andor alapította 1873-ban, mely az angol tájkertépítési hagyományokat követi. Festetich után Baich Mihály lett a park tulajdonosa és igazi gazdája. Az országosan védett kategóriájú parkban több mint 500 féle növénykülönlegesség található. Több fajból álló fenyves-csoportok, tiszafa-sorral szegélyezett utak, szelídgesztenye liget, borostyánnal átszőtt szépséges erdőrészletek között sétálhat a látogató. A területen, az évelőkertben több ritka, védett és szép lágyszárú is él.

Az arborétum egész évben látogatható, a belépés ingyenes.

Soroksári Botanikus Kert, Budapest

Alig 20 kilométerre Budapest szívétől, a délpesti síkság szélén, a Soroksár Péteri majorban terül el a hatvan hektáros botanikus kert. A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karához tartozó Soroksári Botanikus Kertet 1963-ben hozták létre, az akkori Kertészeti és Szőlészeti Főiskola égisze alatt, főleg azért, hogy a leendő kertészmérnökök közelről is láthassanak növényeket. A kertben a növények telepítése elsősorban földrajzi elterjedésüknek megfelelően történt, s hazánk jelentősebb növénytársulásai is helyet kaptak. A jó idővel kibújtak a tavaszi hagymások, virítanak a hóvirágok is.

A kert hétfőtől péntekig 8-16 óra között, szombaton 9-től 16 óráig látogatható. Teljes árú jegy 800 Ft, kedvezményes jegy 500 Ft, fotós jegy 400 Ft.

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertet Vigyázó Sándor gróf alapította, s hazánk leggazdagabb növénygyűjteményével büszkélkedhet. Hatalmas területén 13 ezer fajta növény él. A természetközeli és a geometrikus kertrészek között kacskaringós utak vezetnek, látogatható botanikai gyűjteményei a fásszárú növények, a rendszertani, az évelő, a sziklakerti és az üvegházi gyűjtemények. Érdemes kora tavasszal is ellátogatni, ahogy az éledő természet színkavalkáddal búcsúztatja a telet.

Február 28-ig 8-16 óra között, március 1-től 8-tól 18 óráig látogatható a botanikus kert szabadtéri gyűjteménye. A felnőtt belépő ára 2200 Ft (hétfőtől csütörtökig 1800 Ft), a diák és nyugdíjas jegy 1500 Ft.

További arborétumok, melyeket érdemes felkeresni:

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!