Püspökszentlászlói Arborétum – édenkert a Mecsek aprócska településén

A település nevének eredetéhez legenda kötődik, mégpedig Szent Lászlóval kapcsolatban.

A monda szerint a király egy bölényvadászaton hatalmas viharba keveredett, s az ott élő remeték nyújtottak menedéket Szent Lászlónak és kíséretének egy sziklabarlangban. Szent László hálából egy kis kápolnát építtetett számukra, mely köré később falu települt.

Püspökszentlászló a Zengő északi lábánál húzódó völgy erdejében fekszik, melyet Hosszúheténytől a Hetyey-forrás patakját keresztezve közelíthetjük meg. Az arborétumot, az ott álló egyházi épületeket: a haranglábat, a templomot és a nyári püspöki kastélyt a település szélén találjuk.

A kastély 1797-ben építették, majd 101 évvel később Hetyey Sámuel pécsi püspök 1898-ban között teljesen felújíttatta. Hetyey püspök a kastélytól délre, a Zengő-hegy északi oldalán jelentős nagyságú, mintegy hat katasztrális holdnyi földterületet vásárolt meg, amelyet a nyári rezidenciához kapcsolt.

1905 októberében nevezték ki gróf Zichy Gyulát pécsi püspökké, ő folytatta a következő évtől a püspökszentlászlói nyári rezidencia fejlesztését. Zichy püspök a kastély déli főhomlokzatának timpanonjában a kastély építésében, illetve felújításában legfontosabb szerepet játszó három püspök Zsolnay-féle pirogránitból készült címereit is elhelyeztette: középen gróf Esterházy Pál László, balról Hetyey Sámuel, jobbról pedig gróf Zichy Gyula címere kapott helyet.

A kastély, melyet ma is az egyház működtet, 2012-től 2015-ig újabb felújításon esett át, a zarándokház, turisztikai információs pont, valamint a kastély történetét feldolgozó kiállítás és egy Mindszenty-emlékkiállítás is ekkor került kialakításra.

Az arborétum klímájában a Kelet-Mecsekhez hasonlóan szubmediterrán hatások érvényesülnek. A Zengő feltartóztatja, szűri a meleg levegőt. Az északi lejtőjéhez simuló völgy párás, tiszta és hűvös levegője kedvez az ott élő növényeknek. A száraz nyár, a perzselő hőség ismeretlen a kiterjedésű erdőknek elhelyezkedésének köszönhetően. Az arborétum területe egyben a környező hegyek forrásainak és felszíni vizeinek is a gyülekezőhelye, s a Püspökszentlászlói-völgyön végigfutó patak kiindulópontja.

Az arborétumban több mint 80 fa-és cserjefaj, fajtaváltozat található, az ott élő legidősebb lombos fák és fenyők 35-40 méter magasak és több mint százévesek.

Az arborétum ékessége a bánáti bazsarózsa, amelynek legfontosabb európai élőhelye a Zengő gerince. Becslések szerint Magyarországon él a világon fellelhető állomány 90 százaléka. A Magyarországon 1982 óta fokozottan védett növényritkaság májusi–júniusi virágzása turistacsalogató látványosság. A bazsarózsán kívül nyolcvannégy különleges fa- és cserjefajta látható itt a világ minden részéből.

A mesés, könnyű sétával bejárható arborétumban bájos sétautak, fahíd, dombok, pihenőpadok és mindenütt gyönyörű növényzet várja azokat, akik szeretnének egy kellemes délutánt tölteni a Kelet-Mecsek békés szegletében.

Az arborétum március 15-október 31. között 10-től 18 óráig látogatható, a kastély honlapján feltüntetett 500 Ft/fő belépőjegy ellenében. A Püspökszentlászlói kastély megtekintésére előzetes bejelentkezést követően, csoportok számára, vezető kíséretében van lehetőség.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!