100 húsvéti és családi program 2024. március 22. és április 1. között

A húsvét különleges helyet foglal el a tavaszi ünnepek sorában.

Ezen időszak alatt a családok együtt készülődnek: festik a tojásokat, készítik a húsvéti ételeket, és részt vesznek a locsolkodásban – egy szokásban, ami a termékenység és a tisztaság jegyében zajlik.

Ez az ünnep lehetőséget nyújt arra, hogy megálljunk egy pillanatra, elszakadjunk a mindennapok rohanásától, és igazán értékeljük a családunkkal töltött időt. A húsvét varázslata abban rejlik, hogy összehozza a családokat, lehetőséget teremtve az együttlétre, a hagyományok megosztására, és új emlékek készítésére.

A magyar húsvét számos egyedülálló és varázslatos szokással büszkélkedhet, amelyek közül néhány még ma is élő hagyomány.

Locsolás – A tavasz üdvözlése: A locsolás egy ősi magyar húsvéti szokás, amely a termékenység és a megújulás szimbóluma. E nap során a férfiak és fiúk parfümmel vagy tiszta vízzel locsolják meg lányokat és nőket, hogy ezzel is jókívánságokat fejezzenek ki feléjük a következő évre vonatkozóan.

Húsvéti ételek – Az ünnepi asztal középpontjában: A magyar húsvéti asztal nem lenne teljes sonka, tojás és a finom húsvéti kalács nélkül. Ezek az ételek nem csak ízletesek, hanem mélyebb jelentéssel is bírnak. A sonka az élet és bőség szimbóluma, a tojás a termékenységét és újjászületését jelképezi, míg a kalács az összetartozást és a családi szeretetet szimbolizálja.

Tojásfestés – Egy ősi művészet: A tojásfestés hagyománya szintén mélyen gyökerezik a magyar húsvéti szokásokban. A kézzel festett, gyakran bonyolult mintákkal díszített tojások nem csak dekorációt jelentenek, hanem az új élet, a szerencse és a védelem szimbólumai is egyben. Családok generációkon át adták tovább a festési technikákat és mintákat, így őrizve meg ezt a különleges hagyományt.

2024-ben a húsvét március 29-április 1. közötti időszakra esik. Kezdődik nagypéntekkel, majd nagyszombat, húsvétvasárnap, majd húsvéthétfővel zárul. Érdemes hát a négy napos hosszú hétvégén nyakunkba venni az országot, kirándulásokat és túrákat tervezni, ellátogatni hazánk csodálatos településeire és részt venni a húsvéti hagyományokat ápoló rendezvényeken.

Némely húsvéti rendezvény már az ünnep előtt több nappal elkezdődik, a programokat – éppen ezért – időrendi sorrendben listázzuk. A programok nevére kattintva bővebb információt olvashatsz.

Március 22-30.

Március 23.

Március 24.

Március 24-április 1.

Március 29.

Március 29-április 1.

Március 30.

Március 30-31.

Március 30 – április 1.

Március 31.

Március 31-április 1.

Április 1.

Fesztiválok és gasztro események március 22. és április 1. között:

Balatoni húsvéti programok ide kattintva >>

Fesztiválokra, koncertekre, sport eseményekre, fürdőkbe, kulturális és művészeti programokra jegyek a JEGYVASARLAS.HU oldalon kaphatók.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!