Hévíz tökéletes választás a 2022-es wellness trendekhez is

Hogy az egészség milyen törékeny és kiemelten fontos dolog valójában, arra az elmúlt 2 év egyértelműen felhívta a figyelmet.

Érezhetően és gyökeresen átalakult az életünk, az, ahogyan az emberi kapcsolatainkat ápoljuk, ahogy a munkánkat ellátjuk vagy ahogy a szabadidőnket eltöltjük.

A pandémiás időszak azoban nem csupán a fizikai síkon történő vírusfertőzések és konkrét megbetegedések formájában támadta egészségünket, hanem a különböző és folyamatos pszichoszociális, mentális és kognitív megterhelés által is.

Digitalizáció

A gyors ütemben az online térbe terelődött digitális megoldások ugyan enyhítettek is itt-ott, hiszen a homeoffice, az online oktatás és különböző, otthoni edzést segítő fitness-, jóga- és más mozgásra motiváló applikációk gyorsan, nagy népszerűségnek örvendve terjedtek, és valóban pozitív irányba billentették a munka és magánélet egyensúlyát. Persze csak átmenetileg.

A személyre szabott applikációk nyilván nem mindenkinek jelentenek valódi segítséget, és lássuk be, nyilván a virtuális terápiák sem képesek megoldani komolyabb bajokat.

Pedig az elmúlt évek legmarkánsabb felismerése pont a munka és magánélet harmóniáját befolyásoló testi és lelki jólét.   

A 225 éves múltra tekintő hévízi fürdőgyógyászat is új, digitalizált elemekkel bővült. A Kinesio Mozgáslabor a legmodernebb technológiákra támaszkodva, biomechanikai mérésekkel és számítógépes elemzési módszerekkel segít minden eddiginél hatékonyabban kiszűrni a mozgásszervi és gerincproblémákat akár preventív jelleggel is. A funkcionális vizsgálatok már a korai stádiumban is pontos képet alkotnak a rossz testtartásból adódó problémákról, lokalizálják a mozgást kísérő fájdalmak pontos helyét, a mozgást korlátozó tényezőket és sokminden mást.

Kiszakadni a mókuskerékből

A minőségi szabadidő jelentősége is sajátosan felértékelődött az elmúlt években. Nem elhanyagolható tény, hogy a pandémia pszichésen is próbára teszi az embert, a gyerekeket és a családokat egyaránt, hiszen a járványügyi szigorítások hosszú távon megterhelőek. Az ember semmire sem vágyik jobban, mint végre kiszabadni a pandémiás valóságból, és elmenekülni valahova, ahol mentálisan is kipihenheti magát, s közben célzottan tehet valamit az egészsége felturbózására is.  

Hévíz sokaknak talán a reumás jellegű vagy mozgásszervi panaszokkal küzdő idősebb korosztály kedvelt üdülőhelyeként ismert, ám a páratlan természeti kincsekkel rendelkező csendes kisváros valóban „Az élet forrása”, ahogy mottója is sugallja. Minden adott itt ahhoz, hogy a koronavírus fertőzés hosszútávú hatásait célzottan kikúrálják. Légzési nehézségek, kóros fáradékonyság, koncentrációs zavarok vagy a szaglásban bekövetkezett változások a fertőzésen átesettek esetében mind olyan életminőséget rontó tényezők, amelyekre Hévízen speciális terápiás ajánlatokkal reagálnak. A helyi wellness- és gyógyszállók speciális Post-Covid-Care csomagokat kínálnak, amelyek állapotfelmésérsből és célzott, személyre szabott terápiás kezelésekből tevődnek össze.

Megelőzés és állapotfelmérés

Az egészségtudatos életmód is egyre inkább egyfajta trend lett, amely az emberek elvárásai és elképzelései által a turizmust egészére kihat.

Hévízre, ahol hosszú évtizedek óta az egészségturizmus a meghatározó, egyre többen érkeznek nem csupán meglévő problémák gyógyítása, hanem megelőzése céljából is. A világon egyedülálló termáltó kénes vize, gyógyhatású tőzegiszapja és fájdalomcsillapító, nyugtató hatású gázokban gazdag párája különböző orvosi és terápiás célú kezelések alapját képezi, amelyek nem csak helyreállíthatják az egészségünket, de segíthetnek felturbózni vagy megőrizni is.

A Tradicionális Hévízi Kúra mellett, amely kiválóan enyhíti a reumás eredetű mozgásszervi panaszokat, és sikeresen alkalmazható műtétek, balesetek vagy sportsérülések rehabilitációjára, egyre inkább fókuszba kerül a prevenció.

Immunerősítés

Az egészség köztudottan a szájban kezdődik – ennek szellemében a hévízi szállodák még nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos táplálkozásra, a stresszoldásra és a megfelelő minőségi alvásra – hangzott el egy helyi turizmus szakértőtől egy nemrég megjelent cikkben. Az idei évben az egészséges táplálkozás reneszánszát fogjuk élni a trend-előrejelzések szerint, így a hidegen préselt gyümölcs- és zöldséglevek valószínűleg nem hiányozhatnak majd a hévízi reggelik kínálatából sem.

A természet a legjobb terápia

A pandémiás időszakban egyre többen és többen kezdtek el vágyódni a természetbe, kimenni a zöldbe, friss levegőt szívni és friss energiákkal feltöltődni.

Hévíz ebből a szempontból is rengeteg pluszponttal rendelkezik, amelyek valóban tökéletes úticéllá kerekítik mindazokat az egészségünk helyreállítását vagy megőrzését segítő komponenseket, amelyeket a gyógytó és a rá épülő szolgáltatások bíztosítanak.

Semmi sem múlhatja felül azt az érzést, mint mikor az ember úszkál vagy csak egyszerűen lebeg az acélkék, kellemesen meleg vízben, a szabad ég alatt – aranyló őszi fák kulisszája előtt, páratakaró alatt, vagy akár hóesésben. Egész évben, bármikor, hiszen ez a világ egyetlen olyan természetes, biológiailag aktív gyógytava, amely egész évben kinti fürdőzésre alkalmas.

A radongázokkal enyhén telített kénes víz nem csak a csontoknak, ízületeknek és ínaknak tesz jót, de kipárolgását belélegezve észrevétlenül nyugtatja az idegpályákat és kellemesen ellazít. Mindezt egy 50 hektáros véderdővel övezve, 10 perc autóútra a Balatontól. De az év slágerének ígérkező erdőfürdőzéshez is elég csak a tó körül tenni egy kellemes sétát.

2 az 1-ben: minőségi idő – az új luxus

Hévíz és az új életminőség két olyan fogalom, amelyek kéz a kézben járnak. A gyógyulni érkező kúravendégek mozgásszervi panaszaik nélkül, a fogászati turizmus szolgáltatásait igénybe vevők pedig szó szerint teljesen új mosollyal indulhatnak haza.

Hévíz sokkal több, mint egy kis csendes, bájos fürdővároska egy egyedülálló gyógytóval és mesés anyatermészettel. Számos hotel és apartmanház fogad külföldi szállóvendégeket, akik fogászati ellátás céljából érkeznek Hévízre. Az idő luxus, így miért ne kötné össze az ember a pihenést és a gyógyászati jellegű szolgáltatásokat egy olyan helyen, ahol a mosolya is szó szerint teljesen megújulhat?

A korona-vírus járvány hullámai alatt sok kezelést el kellett halasztani, így sokan nem csak az évente ajánlott fogászati állapotfelmérést halasztották, hanem akár komolyabb beavatkozásokat is, foghúzást vagy implantátum beültetést. Pedig itt is ugyanaz a mottó:

az egészség a szájban kezdődik.

Ám az egészségtudatosság trenddé válásának hála egyre inkább bekerül a köztudatba az is, hogy az elhanyagolt, kezeletlen fogászati problémák sokkal súlyosabb gócokká alakulnak át idővel, amelyek ronthatják az alvásminőséget, állandósult nyak- és fejfájást okozhatnak, ám idült ízületi problémákká is kinőhetik magukat.

Hévízen a fogászati kezeléseket is kiválóan össze lehet kötni aktív vagy passzív pihenéssel, feltöltődéssel. Hiszen valahogy így kell értelmezni az idei egészség-trendeket: a tudatos pihenést összekötni valamivel, amit a testi-lelki egészségünk megőrzéséért teszünk.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!