Nem csak hungarikum, hanem világkuriózum is a Hévízi-tó

A Hévízi-tó nem csak hungarikum, nem csak Európa legnagyobb gyógyhatású tava, hanem a világ legnagyobb biológiailag is aktív, tőzegfenekű, melegvizű természetes tava.

A Hévízi-tó és az azt körülölelő véderdő 60 hektáron terül el. A tó vízfelülete több mint 46 ezer négyzetméter, hőmérséklete télen sem csökken 22-23 fok alá, nyáron viszont eléri a 37-38 Celsius-fokot.

A tó vize állandó áramlásban van, így a fürdőzőt állandó és enyhe masszázs éri.

A Hévízi-tó hatásától függetlenül is egészen különleges képződmény:

a meleg vizű tavak általában agyag, vagy sziklatalajban nyugszanak, a hévízi pedig tőzegfenekű.

Forrásainak vízhozama napi 35 millió liter, így a tó teljes vízkészlete háromnaponta kicserélődik.

A tó gyógyító hatásán kívül két különös gyógymód is a tó adta lehetőségekből nőtte ki magát:

a súlyfürdő, amely dr. Moll Károly hévízi főorvos találmánya, és az iszappakolás.

A tó medrét 1-7 méter vastagságban borítja iszap, amely magas huminsav tartalmánál fogva sötétszürke színű, frissen kén-hidrogén, szárazon földes szagú, használatra készen lágy, nem ragadós, melynek nagyon jó a hőtartó, és rossz a hővezető képessége. Kéntartalma magas, gyengén radioaktív. Leggyakrabban mozgásszervi, nőgyógyászati, bőrgyógyászati betegségek kezelésénél használják.

A tavat több forrás is táplálja, amelyek a 38 méter mély barlangban fakadnak,

ahol több tízezer éves meleg és hideg karsztvizek keverednek egymással.

A feltörő karsztvíz hőmérsékletének, vízminőségi összetételének köszönhetően a tó vizét régóta használják gyógyászati célokra is, amelyről a meder alján talált, a Római Birodalom korából származó kétezer éves régészeti emlékek is tanúskodnak.

A cikkben szereplő fotók 2019. december 3-án készültek, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosmagyarorszag.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!