Sejtelmes drónfotókon a párapaplan alatt megbújó Hévízi-tó

A Hévízi-tó csodákra képes vízéről is több varázslatos fáma kering

A 4,4 hektár vízfelületű tó gazdag ásványanyag tartalmú forrása 38 méter mélyen rejtőző barlangban fakad, ahol több tízezer éves meleg és hideg karsztvizek keverednek egymással.

Nézzük, milyen mondák köthetők a csodás gyógytóhoz

Egy ókori legenda szerint a tó keletkezése egy dajkának köszönhető. Eszerint a Szent Szűz fakasztotta a vizet, mikor egy kétségbeesett dajka hozzá fordult segítségül. Azt szerette volna, ha a rábízott, lebénult gyermek meggyógyul. Az előtörő víz és iszap jótékony hatására a kicsi felépült. A gyermek később Flavius Theodosius keletrómai császár lett.

A római korból származó mese szerint élt egy derék írnok, Dubius. A felesége Dubia reumás volt, és állandóan gyötörte az öreget. Mikor egyszer Dubius a környéken sétált, látta, hogy a fáradt állatok a tóban fürdetik a fájó tagjaikat, majd kijőve vidáman folytatják útjukat. Nagy nehezen rászedte a morcos asszonyt, hogy merüljön a vízbe. És csodák csodája, a házisárkányból újra vidám asszony lett.

Egy másik legenda szerint Tátika kapitányának, Pethő Gábornak leánya, Klárika, egy betegség után nem tudta mozgatni a lábait. Ezt a szomorúságot a várúr csak legjobb barátjának fiával, Rezi Sándorral osztotta meg, aki már több éve szerelmes volt a fiatal lányba. Klárika szíve is a fiatalúrért epedett, így a kézkérés sem váratott sokáig. Rezi Sándor legfőbb célja az volt, hogy ifjú menyasszonyát meggyógyítsa. Egy cigány asszony mesélt neki a közelben levő, érdekes illatú tóról, ahova Rezi Sándor már másnap elvitte Klárikát. S láss csodát, négy héttel azután, hogy megmártózott Klárika a Hévízi-tóban, már a saját lábán ment föl a vár második emeletére.

A Hévízi-tóhoz kapcsolódó mendemondák lehet, hogy a mesék világába kalauzolnak bennünket, de az tény, hogy a tó a mai napig a csodák birodalma: a lenyűgöző természeti környezetben fekvő, egyedülálló adottságokkal bíró, a gyógyulni vágyók Mekkájának tartott Hévízi-tó igazi különlegességnek számít.

Gomolygó füstfelhőre emlékeztető párafüggönyt von maga köré hűvösebb napokon a Hévízi-tó

A fantasztikus látványon kívül jelentősége is van – ahogy a helyiek hívják a tó pipálásának -, hiszen gátolja a víz lehűlését.

Hévíz szemkápráztató jelképe a tavirózsa

Levelei megakadályozzák a víz hűlését, fékezik a párolgást, gyökerei pedig a gyógyiszapot védik.

A cikkben szereplő fotók 2019. december 13-án készültek, a Magyar Turizmus Média Kft. tulajdonát képezik, azokat interneten, nyomtatott formában, vagy bármilyen más módon megjelentetni, másolni, közölni tilos. A fentiektől eltérni kizárólag a www.csodalatosmagyarorszag.hu oldal üzemeltetőjének írásos engedélyével van lehetőség.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!