Hiánypótló téli sportszenzációnak bizonyult a HéVíziBivaly Duatlon

Hévíz minden évszakban kiváló úti cél, hiszen a világ legnagyobb biológiailag aktív termál tava önmagában is páratlan élményekkel várja az ide látogatókat – legyen szó tradicionális gyógykúráról vagy jótékony wellnesz hétvégéről.

A közel 5 hektáros, különleges véderdővel ölelt, tündérrózsás tavat nyilván senkinek nem kell bemutatni.

Hévíz azonban, ahol valóban minden az egészség körül forog, és még a levegő is gyógyító erővel bír, szenzációs ötlettel rukkolt elő, amely hagyományteremtő jelleggel indult és hiánypótló sporteseménynek bizonyult.

A november 27.-én megrendezésre került HévíziBivaly Duatlon verseny két népszerű sportágat összekapcsolva bújtatott teljesen új köntösbe egy egykori helyi tradíciót, amely a névválasztásban is visszaköszönt.

Hévíz több mint az úszógumik, súlyfürdők és iszappakolások nyugodt, testet-lelket ellazító és feltöltő Mekkája.

A rendezvény dércsípte, hűvös, havasesővel induló novemberi reggelén megtelt a kifolyónál található parkoló vidám, színes sportruhába bújt emberekkel, izgalommal, evezőkkel és kajakokkal, kenukkal, SUP deszkákkal…

A helyszín

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának koordinálásában október végétől március közepéig, a természetvédelmi értékek figyelembevétele mellett lehetővé válik a hévízi-csatornán történő vízitúrázás.

A hévízi tó forrásbarlangjának magas vízhozamából adódóan 72 óra alatt teljesen lecserélődik a tó vize, amely télen sem hűl 25 fok alá.

S hogy hova tűnik a felesleg? A kifolyón keresztül Fenékpusztáig hömpölyög, mindig kicsit hűlve, s hideg reggeleken vastag páratakarót vonva maga fölé, a Balatonba ér.

A sztori

A soha be nem fagyó csatorna vize egykor malmokat hajtott, így az uszadékmentesítés rendszeres feladat volt, amely szó szerint bivalyerőt kívánt. S valóban, mióta gróf Festetics György 1795-ben az első fürdőépületek felállításával megteremtette a fürdőkultúrát a tavon, bivalycsordák generációit járattak a csatornán, hogy a korhadó növényi üledék eltiprásával akadálymentesítsék azt.

S e páratlan természeti kincs adottságait kihasználva, a szervezők a fürdőéletet közvetve segítő bivalyok előtt hódolva hívták életre a természet és az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek szánt versenyt.

A nevezők pedig, akik szép számban érkeztek, a meleg vízű, vízi liliomokkal tarkított csatornán evezhettek 10 kilométert, majd futva tették meg vissza a távot a Tófürdő területén felállított célig.

Az élmény

Volt, aki cikk-cakkban indult, volt, aki először evezett, indultak egyedül, ketten és hárman, állva, ülve és térdelve, hasítva a vizet vagy barátkozva vele, halakra csodálkozva vagy egymást előzve, amatőr és profi ultrafutók – a végén a 146 induló hóban, esőben elázva, nem mindennapi élményekkel telve és aprócska napsütést hozva vehette át a bivalyerejéért járó érmet.

A teljesítmény

A közel 21 kilométeres össztáv teljesítésére 83 csapat illetve egyéni versenyző jelentkezett, akik borulás- és balesetmentesen értek célba. Csapat kategóriában 2:10:04-es idővel a BL Sport csapata bizonyult a legjobbnak, míg a női egyéni csúcsidőt Berekalli Éva teljesítette 2:16:25 alatt, a férfi egyéniben pedig Kassai Álmos ért be elsőként fantasztikus 1:42:16 idővel.

A kategóriák díjazottjait hévízi szállodák várják majd vissza wellnesz pihenésre, de Tófürdő belépők is gazdára találtak, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jóvoltából családi belépővel szemügyre lehet majd venni a Kápolnapusztai Bivalyrezevátum névadó lakóit is.

A szervezés

Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft vezetője elmondta,

A verseny sikere és a versenyzők őszinte lelkesedése megerősítette a szervezőket abban, hogy ezt követően, hacsak tehetik, minden évben, a télies időszakban újra és újra meghirdessék a HEVIZIBIVALY Duatlon versenyt. Azt szeretnék, ha egyre több ember bizonyítaná, hogy bizony neki is van bivalyereje!

A verseny a Hévízi Turisztikai Np Kft., a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, a Vadlán Ultra Terep Futás csapata és a Vidra Vizitúra csapatának szoros együttműködésével közösen valósult meg. A lebonyolításban további, több mint 30 önkéntes vett részt.

 

 

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!