Kisoroszi Szigetcsúcs – a Duna legszebb szabadstrandja

A Szentendrei-sziget északi részén, közel a sziget csúcsához fekszik a Kisoroszi Szigetcsúcs, amely a Dunakanyar egyik legcsodálatosabb helyszíne.

A Kisoroszi Szigetcsúcs csapatépítő programok, kenutúrák, kerékpáros kirándulások, lovaskocsizások, főzőcskézések, szabadidős sportok, illetve baráti és családi programok kedvelt helyszíne.

Azt, aki a sziget legszélén áll olyan érzése tölti el, mintha semmi más nem lenne a világon, csak a végtelen Duna.

Kisoroszi már a rómaiak által is lakott terület volt. Határában a Hosszúréti dűlőnél őrtornyot építettek az egyre sűrűsödő barbár támadások miatt. A település a Rosd nemzetség ősi birtoka volt, az első írásos emlék 1394-ből származik, ekkor Orosz volt a neve. A hagyomány szerint Kálmán király uralkodásának idején Oroszországból beköltözött emberek szállották meg ezt a helyet, akikről a helység a nevét kapta.

A település eredetileg Nógrád vármegyéhez tartozott, majd Pest vármegye fennhatósága alá került. Az 1690-es évektől a községről több alkalommal is vita zajlott a két megye között, és csak 1704-től lett véglegesen Pest megye területe. Kisoroszit két oldalról a Duna fogja közre, a mesés folyópart tökéletes helyszíne a kikapcsolódásnak.

A lenyűgöző természeti adottság sok művészt ihletett meg. Itt alkotott többek között Ujváry Ignác, Korga György és Sváby Lajos festőművészek, de például Mészöly Miklós, Polcz Alaine, Fekete István vagy Nádas Péter is.

Az érintetlen természet mellett tekintetünk kalandozhat a Visegrádi vár, a Duna-kanyar és a Börzsöny által kínált lenyűgöző panorámában is.

A Szigetcsúcson nincs hivatalosan kijelölt strand, ennek ellenére sokan töltik az idejüket a vízparton, a fürdőzés NEM TILOS.

A víztisztaság kiváló, a talaj kavicsos, és fokozatosan mélyül. A partszakasz hossza 200-600 méter, az árnyékos részek mellett bőven akad napos hely is, ezért a part minden igényt kiszolgál.

A faluban ingyenes a parkolás, de a Szigetcsúcsra vezető út elejétől az autóval történő behajtásért fizetni kell. A Kisoroszi Kártyával rendelkezők részére a behajtás ingyenes, a fizetős parkolóban az árak így alakulnak:

Behajtási díjak:

  • 08:00 – 20:00 óra között: 2.000 Ft/nap
  • 15:00 – 20:00 óra között: 1.000 Ft/nap

Kisoroszi Szigetcsúcs – táborozóhely, vadkemping

A Dunakanyar népszerű táborozóhelye a kisoroszi kemping, a rendezett területen sátorral, lakókocsival, és önjáró lakóautóval szállhatunk meg. A Szigetcsúcson szelektív hulladékgyűjtést folytatnak, ezért a táborozóktól is elvárják, hogy igazodjanak ehhez. Kutyát csak saját felelősségre lehet vinni úgy, hogy más kikapcsolódását, testi épségét nem veszélyezteti.

A kempinget azoknak ajánljuk, akik kedvelik a természet közelségét, és szívesen sátoroznak a fák alatt. Mosdó, zuhanyzó és büfé található a területen, de ennél több komfortfokozatra nem érdemes számítani. Ennek ellenére évente több ezren célozzák meg nyaranta ezt a pihenőhelyet.

Megközelítés: 2024 Kisoroszi, Széchenyi út

Kisoroszi Autóval a Szentendrei-szigetről, Tahitótfalu irányából közelíthető meg, Budapestről 50 perc, Szentendréről 30 perc az út. A 11-es számú főútról Tahitótfalunál a Tildy Zoltán hídon át, Vác felől a váci révvel érhetünk a Szentendrei-szigetre. A faluba Tahitótfalu, Hősök teréről indulnak buszok átszállás nélkül, de a Budapest-Esztergom között közlekedő menetrendszerinti járatokkal is megközelíthető a település, a buszokról a “Visegrád, Szentgyörgypuszta” megállóban kell leszállni a kisoroszi révhez, mely személyeket és kerékpárt is szállít. A Kisoroszi Szigetcsúcs a sziget elején, az északi részén található, mely gyalogosan könnyedén elérhető 15 perc alatt.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!