Békás-tó, Debrecen egyik ékessége a város tüdejének szívében

A debreceni Nagyerdő, a város tüdeje, nem csak hazánk, hanem egész Európa egyik legrégebben védett területe, Magyarország első természetvédelmi területe.

Az egyedülálló természeti érték gazdag épített örökséget is rejt, így a civis város kulturális örökségének fontos része. Az évszázadokon át vaderdőként kezelt területet hosszú-hosszú éveken át erdőgazdálkodásra, fakitermelésre használtak, Debrecen életének szerves részévé a 19. század elejétől vált.

Parkosítását követően kedvelt kiránduló- és nyaralóhelye lett, ahol a 19-20. század során egymás után épültek a patinás villák és nyári lakok, majd számos szabadidős, kulturális és sportlétesítmény.

A Nagyerdei park központja – avagy mondhatnánk szíve – és egyik leglátványosabb élményeleme a Békás-tó, a maga futballpálya nagyságú,  7471 négyzetméteres vízfelületével és látványos szökőkútjával. A tó körül a tájépítészek által tervezett, izgalmasan kacskaringózó sétányokon kalandozva kicsik és nagyok egyaránt felfedezhetik az erdő szépségét és titkait.

A Békás-tó mélysége 1,35-2,2 méter között változik. Vizében színes halállomány él:  döntően aranyhalak úszkálnak itt, vegyülve az azonos fajnak számító, ám hazánkban invazív ezüstkárászokkal. Megtalálható még a bodorka, vörösszárnyú keszeg, a szélhajtó küsz, és ha szerencsénk van, egy-egy méretesebb pontyot is megpillanthatunk.

A tóban számos békafaj talált otthonra, él itt kis- és nagy tavi béka, szaporodni jár a vízbe a zöld- és barna varangy. Otthonra lelt itt a mocsári teknős is, amely egyebek mellett a sérült, beteg halakat is elfogyasztja, ezáltal segíti a természetes szelekciót.

A vízimadárfaunát a tőkés récék képviselik legnagyobb számban, énekesmadárból pedig szintén nincs hiány. Széncinegék, verebek a leggyakoribb képviselőik. A tó körül megtalálható a dolmányos varjú és időnként a fattyúszerkő is.

A tóban fürödni és horgászni is tilos. Fontos megjegyezni, hogy sem a halakat, sem a vízimadarakat nem szabad etetni.

A debreceni Nagyerdő ma a város népszerű rekreációs övezete, ahova nemcsak a helyiek, de a városba látogató turisták is előszeretettel látogatnak ki. Megismerésére egy kellemes séta vagy kerékpártúra keretében van lehetőség, melynek során nemcsak a városrész természeti értékei és épített öröksége, de Debrecen hely- és társadalomtörténete is megismerhető.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!