Nemesnádudvar történelmi pincesorának vakítóan fehér présházai

A szorosan egymás mellett álló pincék nem csak zamatos borokat rejtenek, hanem hajdani borászati eszközöket is, tulajdonosai pedig az évszázadokon át apáról fiúra szálló tapasztalatokat birtokolják.

Nemesnádudvar Baja közelében, az Alföld déli részén, mesés természeti környezetben fekszik. Egykoron a honfoglaló magyarok Megyer nevű törzse szállt meg e vidéken. Először egy 1193-1196 között kelt okirat említi a települést. A Nemesnádudvar név csak 1900 óta használatos.

A falu helye többször változott. Az elődtelepülés a lapályon volt, a mostani község és a Halasica-mocsár között. A török kiűzését eredményező harcok következtében elnéptelenedett a vidék, emiatt többször került sor a lakosság pótlására betelepítéssel. Az 1700-as évek elején idetelepített szerb és szlovák lakosok a jelenlegi falu és a Halasica-csatorna közé építették házaikat. Ez magasabban feküdt az előzőnél, mégis kedvezőtlennek bizonyult. Az 1720 körül a Felvidékről ideérkező magyarok közvetlenül a magas rész mellett, tehát a falu mai helyén építették fel házaikat.

1724 júniusában érkeztek meg az első német jövevények, szám szerint 25 család, akik virágzó települést alakítottak ki. Szőlőtermesztésbe kezdtek és létrehozták az első alacsony homlokzatú, keskeny, kisablakú, nagy ajtajú házacskákat. Ma több mint ötszáz présház található a pincesorokon, érdekesség, hogy annyi borospince van a faluban, mint ahány lakóház.

A sváb kultúra jellegzetes bélyegei köszönnek vissza a település leghíresebb Mária-völgyi pincesorának szorosan egymás mellett elhelyezkedő, apró, szinte vakítóan fehér kis présházain.

A nemesnádudvari pincék falai között olyan kiváló borok találhatók meg, mint a hagyományos műveléssel termesztett Kadarka, vagy a kiváló minőségű Chardonnay, Rajnai rizling, Olaszrizling, Cserszegi fűszeres, Kékfrankos, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon.

A Magyar borvidékek pincéje, ahol nem csak hazánk 22 borvidékének nedűi, hanem a külhoni magyarok borai is kiállításra kerültek.

A nemesnádudvari kálvária stációfülkéit Zsolnay kerámiák díszítik. A stációsor a lépcső közepén egy indítókápolnával kezdődik, melyre nagy betűkkel fel van írva:  Feltámadunk! A stációsor végén áll a Piéta szobor, amely az I. és II. világháborúban elesett nemesnádudvari  lakosoknak állít emléket.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!