Hagyományok és újdonságok a 23. Csabai Kolbászfesztiválon

A fesztivált 40 ezer négyzetméternyi területen rendezik meg, a sátorvárost 15 ezer négyzetméteren építik fel.

Csak a versenyeken tízezer kiló kolbászt gyúrnak idén október 24-27. között a 23. Csabai Kolbászfesztiválon a városi sportcsarnoknál. Az idei fesztivál újdonsága, hogy az ifjúsági versenyt a nagyszámú jelentkezés miatt két napon bonyolítják le, korosztályok szerint.

A fesztivál nyitónapján, október 24-én, csütörtökön 10 órától az óvodások, általános iskolások, 25-én, pénteken szintén 10 órától a közép- és főiskolások, valamint egyetemisták ingyenes kolbásztöltő versenyét rendezik meg a Mokry-sátorban 200-200 gárda részvételével. A nyitónapon, tehát 24-én, csütörtökön 10 órától a Munkácsy-sátorban a nyugdíjas klubok, egyesületek, civil szervezetek, nagycsaládosok és hátránnyal élők támogatott gyúróversenyét tartják meg várhatóan 50 csapattal.

A főattrakció ismét a 26-i, szombati frisskolbászkészítő verseny lesz 750 csapattal, a nevezők mindkét nagysátorban, valamint a sportcsarnok küzdőterén gyúrnak 10 órától.

Október 27-én, vasárnap 10 órától a Munkácsy-sátor a helyszíne a mangalica gyúróversenynek, a szabadtéri színpadnál pedig 9 órától a töltöttkáposzta-főző versenyt tartják.

A rendezvény idején készített összes kolbász körbeérné a várost; míg az eddigi fesztiválokon készített kolbászok hossza elérne Budapestig.

Rendeznek mangalicakolbász-készítő- és töltöttkáposzta-főző versenyt is, emellett 50 civil és nyugdíjas szervezet, nagycsaládos és hátránnyal élő csoport is összeméri kolbászgyúró tudását.
A legjobb szárazkolbászt mintegy 120 nevezett tételből választja ki a 40 tagú zsűri.

Kiegészítő rendezvényeként idén is megszervezik az Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Kiállítást, amely a délkelet-magyarországi régió legjelentősebb ilyen eseménye. Társrendezvény a dél-alföldi régió turisztikai kínálatát bemutató Turisztikai Kiállítás.

A belépődíjas rendezvényen fellép a Saragossa Band, Kowalsky meg a Vega, a Neoton Família Sztárjai, a Magna Cum Laude, a Halott Pénz és a Punnany Massif. Vasárnap családi napot tartanak, a legkisebbeket a Buborék és az Alma együttes, valamint a Napsugár Bábszínház szórakoztatja.

A fesztivált mintegy 100 ezren látogatják, egyharmaduk helyi, illetve Békés megyei lakos, de külföldről, főként Romániából és Szlovákiából, továbbá Ausztriából, Szerbiából, Csehországból és Szlovéniából is érkeznek vendégek.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!