A Kíváncsiság nevet viselő különlegesség lett idén Magyarország tortája

Az Ipartestület versenyére olyan tortákkal lehetett nevezni, amelyek az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.

A szakmai zsűri három fordulóban értékelte a beérkezett pályamunkákat: első körben hat tortát választottak ki, majd a második körben újrakóstolták a döntős tortákat, és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoztak.

2020 Magyarország tortája versenyt idén a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda Curiositas – magyarul kíváncsiság, különleges – tortája nyerte, amelyet Füredi Krisztián készített. Curiositas latinul kíváncsiságot és különlegességet is jelent. Mindkét jellemző igaz a nyertes tortára, hiszen izgalmas, újszerű ízkombinációt rejt, mely kíváncsivá tesz és kóstolásra ösztönöz.

A birsalma szinte az egyetlen olyan magyar gyümölcs, ami nyers állapotban élvezhetetlen.

Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek. Készítője olyan ízekkel kombinálta, mint a mandula, a mogyoró, a csokoládé és a legmodernebb technológiákat alkalmazva készítette el, így igazán méltó lett az elnevezéséhez.

fotó © Magyar Cukrászok Országos Ipartestülete

A második helyezett Marsa Éva Heléna „Fenséges fügés manna” tortája lett, a harmadik helyen a tavaly előtti győztes Sztaracsek Ádám „Tétényi áfonyás mandula” tortája végzett.

Idén először a zsűri Hagyományőrző különdíjat is odaítélt, melyet Nándori László alkotása, a Fortissimi –Bátrak tortája nyert el, Kercaszomor, a Legbátrabb Falu tiszteletére.

fotó © Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A Magyarország Cukormentes tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Idén a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata győzött a Szentivánéji Álom tortával.

fotó © Egy Csepp Figyelem Alapítvány

A kreáció 2 ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehér csokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy. Így a torta harmonikus ízvilágához elegáns küllem párosul. A hozzáadott cukor nélkül készült Szentivánéji Álom szeletenként 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyaszt.

A két győztes tortát augusztus 19-étől az ország számos cukrászdájában árusítják.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!