Aranyló sárga falevelek, csodálatos borok, ez a Szőlőhegyi piknik a Zalai borvidéken

A zalai dűlőktől a szlovén lankákig remek borokat találunk, a Pincenavigátor pedig egy iránytű a kezedben, hogy végigjárd, kóstolj, átéld és érezd mindazt, amit ez a csodálatos vidék adhat.

Aranyló sárga falevelek, késő őszi novemberi fények, lampionok megcsillanó fénye fogadott minket, amikor a Karos Korzóra érkeztünk. Zalakaros új, üde színfoltja, a négyévszakos rendezvényközpont és a hozzá tartozó csodálatos tér most őszi ruhát öltött. Így fogadta a kirándulókat ezen a különleges hétvégén, és a Szőlőhgegyi Piknikkel üdvözölte a Márton-napi újbor kóstolóra érkező borimádókat.

Kétség sem férhet ahhoz, hogy a Zalai borvidéken egyre több kiváló borászat található. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a számos országos és nemzetközi elismerés, amelyet a vidék tételei tudhatnak magukénak. A remek fehérborok vidéke ez, azért is jöttünk, hogy mindet végigkóstoljuk a chardonnay-tól a rizlingeken át egészen népszerű francia fajtákig. Ehhez pedig egy remek program is a segítségünkre volt: nem más, mint a határokon átnyúló Szőlőhegyi Piknik rendezvénysorozat, amely a szlovéniai Dobronakon és környékén található szőlőhegyektől indult, és Zalakaroson, valamint a Csáfordi dombokon, Zalaszentgrót környékén folytatódott Márton napján, az újbor ünnepén.

De kanyarodjunk vissza Zalakarosra, ahol a csodálatos Karos Korzó őszi forgatagában forralt bor, kürtőskalács és sült gesztenye illatozott, a parkolóban pedig már ott várt minket az ingyenes pincejárat, amellyel útnak indulhattunk, hogy három kiváló helyszínen kóstolhassunk, a remek borokon és finomságokon keresztül érezzük minden sejtünkben Zalát és a Kis-Balatont.

Az első állomás a Zalakaros és a szomszédos Zalamerenye határán lévő Pálos Malom volt, ahol a friss, ropogós kenyér illatára érkeztünk meg. A hely történelemmel átitatott szelleme elvarázsolja az ide látogatókat, a ligetes, öreg fákkal körbevett patakparti malom egy valóságos időutazásra repít.

A hely első említése az 1400-as évekre tehető, az Örményesi Pálos Kolostor birtokában állt, majd a Pálos rend feloszlatása után a Veszprémi érsek tulajdona lett, majd magánkézbe került, és egészen a ‘60-as évekig őrölt, majd az enyészeté lett. Habár a történet egy rövid időre szomorú fordulatot vett, 2015-ben a Pálos malom újjászületett és újra látogatható, rengeteg történelmi emlékkel ajándékoz meg minket. A Szőlőhegyi Pikniken pedig a közeli Kányaváry Borbirtok borait és a Sásréti birtok pálinkáit is megkóstolhattuk itt.

A Szőlőhegyi Piknik a garabonci Bajkos tetőn folytatódott, ahol libavacsorával és újbor kóstolóval kényeztettek minket, remek zenékkel, jó hangulatban telt. A Bajkos-tetőről a kilátás sem mindennapi, ha még világosban érkezünk. A hely megnyugtató atmoszférája, távol a nyüzsgő mindennapoktól egy másik dimenzióba repít.

Nemhiába mondják, hogy “Zalában pirkadatig viribölnek”, amióta világ a világ ez így van. Most sem volt másként, a buli igazán csak a zalakarosi Kuruk-hegyen kezdődött a Kuruk Hill pincénél, ahol a lampionok fényében tábortüzek, sült szalonna, zalai falatok, borok, pálinkák és forraltbor fűtötték melegítettek minket ezen a csípős novemberi éjszakán. Látszólag senki sem fázott, a tánc és a remek zalai borok belülről fűtötték a lelkünket. A hajnalig tartó mulatozás után a szerencsések akár a napfelkeltét is a Kuruk-hegyről köszönthették.

Ilyen volt idén a szőlőhegyi piknik, de ne aggódj, ha lemaradtál, Te magad is végigjárhatod a túrát, a PINCENAVIGÁTORRAL, és kedvedre válogathatsz a jobbnál jobb tételekből határon innen és túl. A hűvösebb hónapokban pedig jó szívvel ajánljuk Zalakarost, ahol gőzölgő termálvíz, szaunák várnak és jobbnál-jobb programok szórakoztatnak a Karos Korzón.

A blogbejegyzés az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával valósul meg.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!