Zrínyi vár: befejeződött a szigetvári erődítmény felújításának első üteme

A felújítás részeként jelenleg a Megállítani Szulejmánt című kiállítás berendezése zajlik.

A szigetvári várat, amely 1566-os ostroma miatt az egyik leghíresebb erődítmény hazánkban, 1420 körül építtette fel Anthini (Szigeti) Oszvald földesúr a Dél-Dunántúl vidékén eredő Almás-patak egyik kiemelkedő szigetén.

A történelem lapjaira akkor véste be nevét az erődítmény, mikor Zrínyi Miklós várkapitány 2500 magyar és horvát katonájával megállította Szulejmán szultán százezres seregét.

I. Szulejmán szultán 1566-ban támadta meg Szigetvárt. A 33 napos ostrom után a törökök bevették a várat, az utolsó napján – amikor már nem volt további lehetőség az erősség megvédésére – Zrínyi a maradék 300 katonája élén kirontott a lángokban álló belső vár kapuján. A védők hősi halála után Szigetváron csak füstölgő romhalmaz maradt, ugyanakkor a Zrínyi Miklós által vezetett védők mégis elérték a céljukat: megállították Szulejmánt. Maga a szultán sem érte már meg a győzelmet, hiszen Zrínyi hősies kirohanása előtti napon kora hajnalban a sátrában érte őt a halál.

A Megállítani Szulejmánt című élményalapú interaktív tárlat egy történelmi időutazásra invitálja a látogatókat, szimbolikusan egy Ikarus 66-os buszból épített időgép segítségével. A kiállítás kerettörténetét képző küldetés célja az, hogy a látogató segítse Zrínyit a védelemre történő felkészülésben. Ehhez azonban előbb alaposan meg kell ismernie a helyet, a várat, a történetet, az eszközeit, a korabeli várostromok menetét, az 1566-os geopolitikai és hadászati helyzetet, valamint a szigetvári ostrom jelentőségét.

Ily módon ismeri meg a látogató a kor eseményeit, az akkori világ egyik legerősebb hadseregét, a tízszeres túlerőben lévő oszmán csapatokat, amelyeket személyesen I. Szulejmán török szultán vezetett.

 

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!