Zelezna-baba-barlang, a vasorrú bába üreg a Zsámbéki-medencében

A helyiek által Babó-lyuknak hívott üreget több néven is ismerik még: Vasbanya, Vas anyóka Vasorrú bába, hiszen a szláv nyelvekben a Zelezna baba vasorrú bábát jelent.

Sóskút Pest megyében, Budapesttől 25 kilométerre, Érd és Biatorbágy között fekszik. A település északi oldalán emelkedik a Kálvária-hegy, amely jellegzetes tájképi eleme a Benta-patak völgyének.

Félmillió évvel ezelőtt a völgytalpon kanyargó Benta-patak, a barlang jelenlegi bejáratánál is magasabban folyhatott. A Kálvária-hegy mészkőrétegeiben áramló karsztvíz a repedések mentén a felszín felé emelkedve, oldó hatásával barlangjáratokat alakított ki a kőzetben. Vize forrás formájában a patak szintjén fakadt. A völgy bevágódásával a barlang járatai szárazzá váltak. Az egykori forrásbarlang hossza nyolcvan méter, mélysége 13 méter.

Két fő járata közül a jobb oldali-ág kuszodákkal és kisebb termekkel lejtősen kanyarog, majd elszűkül. A bal oldali-ág rövidebb, faragás nyomokat viselő fülkékből, és rövid lejtős járatból áll. A bejárati-terem közepén kőasztalokra emlékeztető leszakadt tömbök állnak, melyek fölött a mennyezeten nyugati irányba dőlő kőzetrétegeket láthatunk. Az eldugottabb zugokba bepillantva a víz oldó hatásának nyomait, zegzugos, lyukacsos formákat figyelhetünk meg. A barlang belső szakaszai szűkek, bejárásuk nem biztonságos.

A Benta-patak völgyében a történelmi idők mindegyikében bányászták azt a hegyeket felépítő miocén-kori porózus mészkövet, amelyben a barlang is kialakult. A kőfejtés a barlang bejáratát sem kímélte, letermelve ezzel az első 15-20 méterét. Sóskút környékén őskori, római kori letelepedések emlékei egyaránt megtalálhatóak. A barlangban folyó kutatások során is nagy mennyiségű, főként cserépedény töredékből álló leletanyag került elő. Azonban ennek nagy része a bejárat környezetéből behordott, vagy besodródott régészeti emlék.

A barlangról számos legenda terjeng, többek között az, hogy a föld alatti folyosókon el lehet jutni egészen az ide 15 kilométerre fekvő Etyekig. Regélnek arról is, hogy a bejárattól másfél kilométerre vasajtó van elhelyezve, mely mögött a török időkben embereket végeztek ki. A köznyelv legendaként említi azt is, hogy a sziklafalon látható, fejtéssel kialakított sziklamélyedésből négy kőtömböt vágtak ki a lánchídi oroszlánok kifaragásához.

Annyi biztos, hogy a barlang többször segített már megannyi embernek elrejtőzni, s már az ősember is használta lakóhelyéül.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!