Vitányvár, a romantikus várrom a Vértes vad erdejében

Valamikor a 13. század második felében emelhették a Vértes északi lejtőjén, egy kinyúló keskeny hegygerinc végére a Vitányvárat.

A romjaiban is lenyűgöző, egykor oly sok dicső évszázadot megélt várat a környék többi erősségéhez hasonlóan a Csák nemzetség egyik tagja építhette.

fotó: Békési József | Csodálatos Magyarország

A nagyjából ötszög alakú vár volt Luxemburgi Zsigmondé, a Rozgonyiaké és a Héderváriaké, meg persze a törökök is birtokolták egy darabig: az első ostroma 1529-ben volt, aztán 1543-ban el is foglalták.

fotó: Békési József | Csodálatos Magyarország

Később visszavették és felrobbantották, nehogy újra török kézre kerüljön. A 18. századtól az Esterházy családé volt, ezután pedig egyszerűen elhordták a köveit a környékbeli építkezésekhez. Eredetileg két toronnyal rendelkezett, amelyek állítólag a 20. század végéig álltak, helyenként 15 méter magasan.

A rom jelenlegi képét a délkeleti oldalon magasodó torony csonkja uralja. Az egykor háromszintes torony a vár legkorábbi építési periódusához tartozhatott.

fotó: Békési József | Csodálatos Magyarország

A várhoz egy szerelmi történet is kapcsolódik, és így jön képbe az igazságos Mátyás király.

fotó: Békési József | Csodálatos Magyarország

A legenda szerint Vitányvár ifjú ura, Hédervári Imre beleszeretett a szomszédos várúr, a keményszívű és büszke Újlaki Miklós leányába. Gerencsérvár ura leányát, Krimhildát egy gazdag, német grófhoz kívánta feleségül adni. A leány azonban titokban viszonozta Hédervári szerelmét, s apja akarata ellenére jegyben járt vele. Egy éjjel Hédervári megszöktette a leányt és saját várába vitte. A gőgös apa, miután hírét vette a leánya szökésének, nem nyughatott, s menten ágyúkkal katonákkal tört Vitány várára. A várat azonban nem tudta bevenni. Örökké ostromolhatta volna, nem járt volna sikerrel, ha egy gonosz várbéli el nem árulja neki a titkos utat a várba. A titkos folyosó egyenesen Hédervári dolgozószobájába vezette a dühödt apát, aki menten leütötte a meglepett ifjú várurat.

Leányát pedig, akit árulónak nevezett, befalaztatta Gerencsérvár pincéjébe.

Azonban egy idős, kedves szolga rést ütött a frissen felhúzott falba, s így élelemmel tudta ellátni a leányt. Mikor Hédervári felgyógyult sérüléséből panaszra ment Mátyás királyhoz.

A sztori pedig happy enddel végződött: az apa mindent megbánt, és a szerelmesek összeházasodhattak.

fotó: Békési József | Csodálatos Magyarország

A várat legegyszerűbben Tatabánya felől lehet megközelíteni. A rugógyár épülete előtt le lehet parkolni, valamint a Vértessomlóra járó volánbusz megállója is ott található. Onnan gyalogosan lehet tovább haladni a nagyjából 3 kilométeresf erdei úton. Az útvonal ki van táblázva, minden elágazásnál egyértelmű a haladási irány.

fotó: Békési József | Csodálatos Magyarország

A várhegyre meredek kaptató vezet fel, melyet csak gyalogosan lehet megtenni. A várból gyönyörű kilátás nyílik.

fotó: Békési József | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!