Varbói-tó: a Pitypalatty-völgy ékszerdobozának gyöngyszeme

A mesés környezetben elterülő víztározóban, a helyiek szerint, egy sárkányszerű lény lakik, Varbi.

Varbó Borsod-Abaúj-Zemplén megye középnyugati részén, Miskolc közelében, a Sajóba torkolló Nyögő-patak partján fekszik. A legrégebbi írásos emlék a 14. században említette a települést, ekkor Ernye bán birtoka volt, és a diósgyőri uradalomhoz tartozott.

A település határa a Bükk-hegység láncolatával ér össze, külterületének jelentős része a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik. A település nem érint főútvonalat, így a közlekedés nagyobbrészt személyautó illetve autóbusz-forgalomra korlátozódik.

Varbó zsáktelepülésnek számít, bár a hegyi utakon keresztül elérhető több település is.

fotó © Kakszi Dóra | Csodálatos Magyarország

A Bükk-hegységből lezúduló vízár befogadására az 1970-es években alakították ki a záportározót, melynek vizét – zsilipen keresztül – a Nyögő-patak fogadja be.

A tó körül az 1980-as években zártkerti üdülőövezet létesült, a házak többségét csak hétvégéken használják.

A kora tavasztól késő őszig tartó időszakban sok horgász keresi fel a vizet, leginkább ponty, kárász, amur, csuka, süllő és keszegfélék kerülnek horogra, de fogtak már a tóban 30 kiló feletti harcsát is.

fotó © Kakszi Dóra | Csodálatos Magyarország

A Varbói-tavat nem csak a horgászok keresik fel. A tó körbejárható a közelmúltban kiépülő sétánynak köszönhetően, így egy kellemes, pihentető séta a tó körül mindenképpen kellemes időtöltésnek ígérkezik.

Az elmúlt években a tó és környéke egyre népszerűbb kirándulóhellyé vált.

fotó © Kakszi Dóra | Csodálatos Magyarország

A helyiek már többször látni véltek egy mitikus lényt, amely időnként kiemelkedik a vízből. Épp ezért rendszeresen Szörnyfesztivált rendeznek a településen, hogy előcsalogassák Varbit, a sárkányszerű teremtményt.

Úgy tűnik, hogy Varbi csak a helyiek képzeletében él és egy roppant ötletes marketingfogás arra, hogy minél több látogatót vonzzanak a tóhoz és a fesztiválra, de senki sem tudhatja biztosan…

Érdemes ellátogatni a Varbói-tóhoz, hátha mégis meglátjátok a szörnyet, ahogy épp előbújik a tó mélyéről.

fotó © Kakszi Dóra | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!