Úrkúti-őskarszt, a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló földtani képződmény

Az Úrkúti-őskarszt természetvédelmi terület 2013-ban az év földtani értéke lett.

A Csárda-hegyi, avagy Úrkúti-őskarszt egész Európában különleges geológiai jelenség, hiszen ehhez hasonló felszínformákat, karsztosodott sziklaalakzatokat Földünk trópusi területein, például Dél-Kínában vagy Kubában találhatunk.

A Bakony több, mint 100 millió éven keresztül trópusi éghajlaton feküdt. A jura korszakban a területet tenger borította, amely üledékeiből az itt található kőzetek kialakultak. Amikor a víz visszahúzódott a kréta korban, a szárazföldi lepusztulás – a karsztosodás – megkezdődött. A felszínt aztán agyagos, szenes üledékek fedték be és így megőrizték a kialakult formációkat a későbbi erodálástól.

A különleges trópusi éghajlatot idéző karszt formációk csak a 20. században, 1920-tól kezdődően kerültek felszínre, amikor mangánércet kezdtek bányászni a Csárda-hegy oldalában.

2013 óta egy hat állomásból álló tanösvény segíti az őskarszt felfedezését.

A Csárda-hegyi tanösvény hossza mintegy egy kilométer, a két szintből álló, hatalmas katlanba hosszú, korláttal ellátott falépcsősor vezet, emellett a tanösvény a töbör peremén haladva kerüli körbe az őskarsztot.

A nem túl hosszú, de izgalmas sziklakatlan falai közt sétálva semmihez sem fogható élményben lehet részünk: lekerekített és lukacsos, hatalmas sziklaformák fognak közre minden oldalról. Ha figyelmesen szemléljük a sziklafalakat, rálelhetünk az egykor a tengerfenéken élő állatok lenyomataira is.

A falakat helyenként vöröslő vasas-oxidos réteg fedi. A védett terület részét képezi egy 10 méter magas vetőfal is, azaz egy olyan – a környezetéhez képest – sík felület, mely mentén a kőzettömbök eltörtek és elmozdultak egymáshoz képest.

A dzsungelszerű környezet, a bizarr sziklavilág, a sajátos mikroklíma, a szakadékba való leereszkedés páratlan élményt kínál, ráadásul egy óra alatt mindent alaposan fel tudunk fedezni, és az őskarszt megközelítése is egyszerű, kocsival a bejárat előtt tudunk parkolni, és az Országos Kéktúra is itt vezet el.

A terület 1951-ben került természetvédelmi oltalom alá.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!