Tiszakanyári Honfoglalás Park – a magyar történelem évszázadai fába faragva

A Tisza mentén fekvő Tiszakanyár több mint hatszáz éves település, neve – Kanyár – szláv eredetű, jelentése lovász.

A korabeli oklevelek 1381-ben említik először, nevét már az 1300-as évek végén is mai alakjában írták. 1446-ban a falu birtokosa a Bezdédy-család volt. 1876-ban a faluban nagy árvíz volt, mely a falu nagy részét elpusztította, azonban a település hamarosan újra felépült.

A település központjában 2500 négyzetméteren terül el Tiszakanyár büszkesége, a Honfoglalás Park, melynek bejáratánál Waum Péter székelyudvarhelyi fafaragó által készített Székelykapu áll.

A galambdúcos székely kapu, amely egy 6 éves tölgyfából készült,  6,5 méter széles, magassága 4 méter. Tulipános minták díszítik, a baloldali kaputükörben Tiszakanyár címere, míg a jobb oldaliban Magyarország címere látható. A kapu kontyfáján egy Vörösmarty idézet „Hazádnak rendületlenül / Légy híve, oh magyar; ” olvasható. A hónaljkötésekben a napot és a holdat faragta meg a művész.

A park végében pedig Kóter László szatmárnémeti fafaragónak alkotása, a Vérszerződést megörökítő fából faragott szoboregyüttese áll. A szobrok tölgyfából készültek s a méretük 2,4 méter.

Középen Zagyva László szobrászművész alkotása, a bronz turul madár, szájában tartva Szent László kardját, előtte Szent István, jobbján Árpád vezér, közöttük a magyar címer, valamint egy szinttel lejjebb a Hét Vezér látható a vérszerződés jelenetben.

A székely kapu, a turul madár, a magyar címer, Szent István és Árpád vezér szobra, a vérszerződés jelenete láthatóvá teszi a magyar történelem évszázadait

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!