Tés ipartörténeti műemlékei, a holland típusú szélmalmok

Tés a Kelet-Bakony legmagasabban fekvő települése, ahol szinte mindig fúj a szél.

A löszös talaj kedvezett a mezőgazdaságnak, így meg kellett oldani a termények feldolgozását. Mivel a település határában vízimalmok hajtására alkalmas folyóvíz nincs, így őseink az élénk bakonyi szeleket fogták be a szélmalmok vitorlájába.

Valaha négy ilyen szélmalom működött a faluban. A Rotter és Vaszlav malmoknak már nyoma sincs, hírmondónak a ma is működőképes Helt-féle malom, illetve az Ozi-féle malom maradt. A Helt malmot 1840-ben építette Pircher János malomács. Ettől 200 méterre áll Ozi János asztalos által 1924-ben emelt szélmalom.

fotó: Molnár József | Csodálatos Magyarország

A malmok köralaprajzú, enyhén karcsúsodó, háromszintes mészkő falazatú épületek, hatlapátosak és deszkások. A Helt-malom naponta négy mázsát is megőrölt, az Ozi féle ennek a felét. A malmok nyolcas vámra dolgoztak: 100 kiló őrleményből 8 kiló illette a molnárt. A Helt-malomban két pár kő, az Ozi-félében egy őrölt.

A malmok szélgerendája tölgyfa, tetőszerkezetük forgatható, hogy mindig szélirányba lehessen állítani.

fotó: Molnár József | Csodálatos Magyarország

Az udvarban, melyben a két malom áll, megtekinthető Cseszneki Ferenc, uradalmi kovácsmester eredeti állapotában megőrzött kovácsműhelye, mely méltón őrzi a tési iparosok emlékét is.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!