Teljes pompájukban virágzanak Berkenye vérszilvafái

A Nógrád vármegyei Berkenye, a többségében német nemzetiségi község a lehető legjobb választás annak, aki a csend, a nyugalom, az erdő, a víz szépséges elegyére vágyik.

Mesés természeti környezete mellett látnivalókkal is büszkélkedhet a nógrádi falvacska, melyet a megye egyik legtakarosabb falujának is tartanak.

Vonzerejének egyike a településre vezető utat szegélyező vérszilvafák, melyeket tavasszal rózsás árnyalatú virágok zuhataga ékesíti. A bevezető út mindkét oldalán sorakozó vérszilvafákat a 2010-es évek közepén telepítették. A galériában lévő fotókat 2023. március 28-án készítettük.

A vérszilva egy roppant univerzális díszfa. Mérete kompakt, magassága 4-7 méter, így a kisebb kertekbe, előkertekbe is remek választás, de utcafronti faként is helytáll. A vérszilva különlegessége a sötét tónusú, elegáns lombozata, mely, üdítő színfolt lehet a zöld növények között. A vérszilva termése ehető, savanykás ízű kisméretű gyümölcs, de ültetése elsősorban a szépsége, harmonikus megjelenése miatt ajánlott.

A település rövid története:

Berkenye már a 14. században is lakott település volt, az 1553-as források szerint az esztergomi egyházmegye nyilvántartásában állt, s ekkor már török szpáhibirtok volt.

1717-ben a terület akkori birtokosa, a váci püspök népesítette be az elpusztult Berkenyét német-ajkú lakossággal. A II. Világháború súlyos tragédiákat hozott a község életébe: 1945-ben 82 embert hurcoltak el „Malenkij robot”-ra, 1948-ban pedig a családok egy részét kitelepítették. Ugyanebben az időben több felvidéki magyar család lelt otthonra Berkenyén magyarságuk miatt. A település 1990-ig közigazgatásilag Nógrádhoz tartozott, majd ezután önálló hivatalt hozott létre. A falu nevezetessége még az 1777-ben Migazzi Kristóf váci püspök rendeletére épített egyhajós, homlokzati tornyos római katolikus templom.

Megközelítése:

Berkenye autóval Budapesttől 60, Nógrádtól csupán 5 kilométer. Busszal a Vácról Diósjenő felé közlekedő járattal érhetjük el a települést, vonattal szintén Vácról indulhatunk.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!