Téli séta az Öreg-tó partján magasodó erősséghez, a Tatai-várhoz

A Tatán álló 700 éves vár hazánk egyetlen olyan erődítménye, melyet még az eredeti vízárok-védelmi rendszer övez.

Tata vára az Öreg-tó partján, sík területen álló, vizesárokkal védett erősség, amely az Által-ér mocsárvidékének egy természetes átkelőhelyként működő szűkületében sziklamagra épült. A vár fő szerepe az volt, hogy ellenőrizte a Budáról Bécsbe tartó, a korabeli Magyarország legfontosabb kereskedelmi, majd a török időkben katonai útvonalának mocsárvidéki átkelőhelyét.

Valószínűleg a Lackfi család, építette fel az első kisméretű váracskát, ami ma már csak jórészt alapjaiban látható a belsővárban. A 15. században kisebb megszakításokkal egészen a török megjelenéséig, királyi birtok volt. A többször kibővített, négy saroktornyos várkastély Zsigmond és Mátyás király idején pihenési és vadászati célokat szolgált.

A 16. század közepére három részre szakadt Magyarország, s Tata, mint a Királyi Magyarország végvárrendszerének tagja, Komárom elővára volt. I. Szulejmán hadjáratai valamint a 15 éves háború során számos ostromot élt meg a ma is látható – olasz építészmesterek irányításával kiépített – külső védműrendszer. Az alig néhány száz fős védősereggel védett vár általában csak néhány napra volt képes feltartóztatni a felvonuló főseregeket. Ezekben az időkben pusztult el a belső várként használt várkastély.

A vár a Rákóczi-szabadságharc után elvesztette katonai jelentőségét. A vár mai képe az 1815-ben kezdődött átépítés során alakult ki, Charles Moreau tervei alapján romantikus stílusban építették át a várat, ekkor készült el, Schmidt Frigyes tervei szerint a neogótikus, tóparti homlokzat is.

A Kuny Domokos Múzeum 1954 óta működik a vár falai között.

Az Öreg-tavon, melyet halastóként használták Mátyás idejében számos vízimalom, sőt, egy vízi vágóhíd is működött. Ma a sétálóknak és a vízi sportok szerelmeseinek nyújt kivételes élményt.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!