Pipo vára: a 600 éves, reneszánsz hangulatú ozorai várkastély

Vélhetően 1510-ben kezdődött meg a vár reneszánsz stílusban történő átépítése.

A 15. század elején járunk, mikor az olasz, teljesen pontosan firenzei kereskedőcsalád sarja, Filippo Scolari nőül veszi Ozorai Borbálát, és nagyszabású építkezésbe is kezd 1416-ban a páratlan szépségű, friss vizű patakokkal átszelt településen.

Pipo otthonául és gazdaságának központjául szolgáló épülete nem igazán hasonlított a korabeli várakra. Díszítése leginkább az itáliai városi palotákra emlékeztetett.

Fotó: Pőcze László | Csodálatos Magyarország

A négyzet alaprajzú várkastély építése gótikus stílusban kezdődött, várfallal vették körül, a várárokba a Sió vizét vezették.

1423-ban Pipo itt látta vendégül Zsigmond királyt. Halála után Borbálára szállt a vár tulajdonjoga, aki azt Hédervári Lőrinc nádorra hagyta.

Fotó: Pőcze László| Csodálatos Magyarország

A 16. század elején reneszánsz stílusban építették át akkori tulajdonosai, majd rövid ideig Török Bálint is birtokolta, 1545-ben pedig a budai pasa foglalta el, akitől 1686-ban ostrommal vették vissza – a délnyugati szárny le is omlott. A várat a tulajdonos Eszterházyak 1727-1733 között tiszttartói központtá alakították, a leomlott szárnyat barokk stílusban építették újjá, a várfalakat pedig lebontották. Az 1800-as évek elején a kastélyt magtárrá alakították, így várta a jobb időket sokáig.

Ma a látogatók egyenesen a lovagkorba utazhatnak vissza, ha bebarangolják a vadszőlővel befuttatott belső udvart, a fegyvergyűjteményt és az emeleti történeti termeket. Különlegesség még a várkastély öt évszázados történetét bemutató vártörténeti kiállítás, a régészeti feltárások és műemléki kutatások során előkerült gazdag leletanyaggal.

Fotó: Fehér Zsuzsanna| Csodálatos Magyarország

Az ódon falak között valóságos várkapitánynak érezhetjük magunkat.

fotó: Fehér Zsuzsanna| Csodálatos Magyarország

fotó: Fehér Zsuzsanna| Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!