Tavaszi pompában Palkonya, a Villányi borvidék legbűbájosabb faluja

Palkonya nem csak egy gasztrofalu, nem csak egy védett műemléki pincesor települése, hanem az a falvacska, amely 2007-ben hazánkban elsőként viselte az Európai Kulturális Faluja címet.

Ez egyáltalán nem csoda, hiszen a dél-dunántúli, egy egyutcás településen a pincesor házacskáin kívül olyan épület is ékesíti Palkonyát, mint a Batthyány család által építtetett és 1816-ban Szent Erzsébet tiszteletére felszentelt piros kupolás katolikus templom.

Palkonya viszonylag régi település, az első okirat, amely említi, 1296-ból származik. Akkor a község a kéméndi uradalomhoz tartozott, amely a Győr nemzetségbeli Konrád birtoka volt. A török uralom alatt a hadjáratok következtében a falu elnéptelenedett.

Bár Baranyába az első német családok már a 30-as években betelepültek, palkonyai lakosként az első német nevet 1745-ben vezették be. Bár a községet két évszázadon keresztül szinte kizárólag németek lakták, már 1880-1910-ig 7-34-en, 1920-ban pedig már 149-en vallották magukat a népszámláláskor magyarnak. A második világháború idején a német svábságot kitelepítették, helyükre magyar családok költöztek. Ma a magyar és német lakosság békésen él egymás mellett.

Palkonya ma is hűen őrzi a 18. században betelepített német szőlőművesek építészeti kultúráját. A lakóházak fele helyileg védett műemlék.

A község legnevezetesebb műemlék együttese a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló pincesor.

Pincefalunak is nevezik, hiszen a domboldalba épített présházak látványa 5 sorba, azaz utcába rendeződve, távolról egy kisebb falu látványát keltik a településen belül.

A pincesor, amely a 19. század elején épült, településszerkezeti, gazdálkodástörténeti és esztétikai érték is.

Ódon épületei, csinos portái, a falu hangulata – pestiesen szólva – már önmagában is megér egy misét, ezt az élményt csak fokozza a klasszicista stílusban épült temploma, melyet a 19. század elején Batthyány János földbirtokos építtette, és 1816-ban Szent Erzsébet tiszteletére szentelték fel.

A bádoggal fedett szép kerek kupolás templom hazánk egyik legszebb körtemploma.

A kerek templombelső átmérője 13.30, magassága 18 méter. A torony 38 méteres süvege pirosra festett bádogból készült. Itt helyezték el a kápolna két harangját, melyeket az első világháború idején leeresztették, beolvasztották és háborús célokra feldolgozták. 1844-ben Pécsett egy harmadik harangot öntettek, a 448 kilogrammos harang még ma is a toronyban van. 1926-ban a község Pécsett ismét vásárolt egy kis harangot, melynek súlya 64.5 kg. Ezt a második világháborúig iskolaharangként használták.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!