A gasztrofalu körtemploma, a palkonyai Szent Erzsébet-templom

A római katolikus körtemplom országos műemléki védettség alatt áll.

Palkonya, amely 2007-ben hazánkban elsőként viselte az Európai Kulturális Faluja címet, egy egyutcás, dél-dunántúli, mediterrán hangulatú falu. A település egyetlen utcája a Baranyai dombság észak-déli völgyekkel szabdalt enyhén dél felé lejtő löszhátán ereszkedik le a Villányi-hegység előtt folyó Villány-Pogányi vízfolyás völgyébe.

Ódon épületei, csinos portái, a falu hangulata – pestiesen szólva – már önmagában is megér egy misét, ezt az élményt csak fokozza a klasszicista stílusban épült temploma.

Hazánk egyik legszebb körtemplomát a 19. század elején Batthyány János földbirtokos építtette, és 1816-ban Szent Erzsébet tiszteletére szentelték fel.

A bádoggal fedett szép kerek kupola már messziről látható.

fotó © Györkő Zsombor | Csodálatos Magyarország

A kerek templombelső átmérője 13.30, magassága 18 méter. A torony 38 méteres süvege pirosra festett bádogból készült. Itt helyezték el a kápolna két harangját, melyeket az első világháború idején leeresztették, beolvasztották és háborús célokra feldolgozták. 1844-ben Pécsett egy harmadik harangot öntettek, a 448 kilogrammos harang még ma is a toronyban van. 1926-ban a község Pécsett ismét vásárolt egy kis harangot, melynek súlya 64.5 kg. Ezt a második világháborúig iskolaharangként használták.

A templom főbejárata az utcára néz, a torony pedig a templom mögött áll és keletre néz.

fotó © Györkő Zsombor | Csodálatos Magyarország

Palkonya ma is hűen őrzi a 18. században betelepített német szőlőművesek építészeti kultúráját. A lakóházak fele helyileg védett műemlék, az építészeti örökségvédelmi program egyik eredményeként homlokzatukat “Védett” feliratú, házat formázó kerámia díszíti.

A község legnevezetesebb műemlék együttese a faluvégi domboldalt beborító, 53 présházból álló pincesor.

fotó © Györkő Zsombor | Csodálatos Magyarország

fotó © Györkő Zsombor | Csodálatos Magyarország

A portákon meglehetősen egységes lakóházakat és gazdasági épületeket építettek.

fotó © Györkő Zsombor | Csodálatos Magyarország

A szőlőhegyi Szent Bertalan-kápolna csak természetes anyagokból épült.

Helyi terméskőből, kézi vetésű téglából, méhviasz falszigeteléssel, égetett agyagcserép fedéssel, mészhabarcs vakolathímekkel.

fotó © Györkő Zsombor | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!