Taksony a Kis-Duna gyöngyszeme, ahova érdemes ősszel is ellátogatni

A fővárostól csupán néhány kilométerre fekvő, több mint 6000 fős nagyközség Árpád unokájáról, Taksony fejedelemről kapta nevét.

A település feltételezhetően az egykori fejedelmi szálláshely nyomán alakult ki, s bár bizonyíték nem támasztja alá, de talán az uralkodó ott is lett eltemetve.

Taksony első írásos említése egy 1046-os krónikában található, majd a 150 éves török hódoltság után a 16. század végén elnéptelenedett, majd a 18. század folyamán több hullámban érkeztek betelepülők Taksonyba.

Taksony a hagyományai és épített öröksége mellett elsősorban természeti szépsége miatt kiemelkedő település.

A Taksonyi tanösvényt 2011-ben adták át. Fapallós, néhol zeg-zugos úton, kis hidakon átkelve, kilátóteraszokról figyelhetjük meg e rejtélyes világ lakóit. A 800 méter hosszú tanösvény néhol a sűrű nádas, gyékényes mellett, sok helyen pedig közvetlenül a vízparton vezet.

A taksonyi Marestli-tó területe néhány évtizeddel ezelőtt még a település határában volt. Mivel  lefolyástalan területrészen helyezkedett el, így az alapvetően homokos területen egy agyag  lencse alakult ki. Az agyagot a helyi lakosság folyamatosan kibányászta. A kibányászott  agyag helyén a csapadékvíz összegyűlt. A lefolyástalan tavacskának a vízellátását a befolyó csapadékvíz biztosítja, így vízszintje ingadozó.

2013-ban a tó környezetére egy hosszú távú és nagyszabású területfejlesztési koncepció készült, melynek megvalósulása révén a Marestli partja Marestli Parkká alakult.

A Kis-Duna.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!