Őszi pompában Dömsöd, a Ráckevei Dunaág gyöngyszeme

Természeti szépsége, az aktív pihenés megannyi lehetősége mágnesként vonzza a kirándulókat.

Dömsöd két községből, Dab és Dömsöd egyesítéséből jött létre. Dabról már 1313. óta vannak adatok, mely szerint a dabi nemzetség telepedett itt meg. 1453-ban már a Sáry család birtokolja a területet, mint földbirtokos. A község nem pusztult el a török uralom alatt sem. 1695. évi feljegyzés szerint ekkor egy fél porta aranyában adózik az államnak. A református egyház 1852-ben alakult meg. A község pecsétje 1686-ból származik, ‘Dabi falu pöcsétje’.

Dömsöd község környékén már a legrégibb időkben is kiváló gyümölcsöt termeltek. Néhány dokumentum a község nevét is ebből származtatja. Az oklevelekben említett ‘Demsed’ ‘Dumsud’, majd 1271-ben kelt irat szerint ‘Gumschud’ a gyümölcsöd szóval volna azonos.

Dömsöd meghatározó eleme a víz: a Ráckevei Dunaág, a Dömsödi holtág, a sok csatorna mind-mind a vízi sportok, szórakozások teljes tárházát kínálják a nyaralóknak.

Dömsödnél a Ráckevei-Duna megőrizte régi szélességét, szabályozott vízével olyan, mint egy tó, a közeli lápos területek érintetlen területei pedig nagy élményt jelentenek a természet szerető turistáknak.

Dömsöd autóval Budapesttől 50 kilométerre délre fekszik az 51-es főút mentén, a Ráckevei Dunaág partján.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!