Újra barokk pompájában fog tündökölni a ráckevei Savoyai-kastély

A kastély felújítása megalapozhatja a Csepel-sziget önálló turisztikai egységként történő sikeres működését.

Ahogy arról a CsodalatosMagyarorszag.hu tavaly már beszámolt, a 2020. decemberi kormányhatározat értelmében megkezdődhet Ráckevén a Savoyai-kastély turisztikai célú fejlesztése.

A „Barokk fények” Ráckevén – a Savoyai-kastély fejlesztési program első állomásaként a  kormány 456 millió forinttal támogatja Ráckeve önkormányzatát, s ennek keretében 2021. év végéig kell egy előzetes közbeszerzés alapján a kormány elé tenni a felújításra vonatkozó terveket. Ezek alapján 2021 végén, 2022 elején kezdődhet meg az épületegyüttes felújítása.

Savoyai 1736-ban bekövetkezett halála után a birtok a koronáé lett, a következő századra pedig az épület elvesztette eredeti szerepét.

Fotó: Illyés Tibor | MTI

A tervek szerint a felújítandó kastélyépületben múzeumot és kávézót alakítanak ki, és a kastélypark is megújul. Ezek a részei az épületnek szabadon látogathatók lesznek majd, ugyanakkor kialakítanak egy négycsillagos wellnesshotelt és éttermet is. A projekt keretében a ráckevei Kis-Duna hídhoz vezető út is megújul.

Pánczél Károly, a térség országgyűlési képviselője (b) és Vereckei Zoltán polgármester a ráckevei Savoyai-kastély udvarán 2021. január 12-én. Fotó: Illyés Tibor | MTI

A város elérhetősége is jelentősen javulni fog a közeljövőben, miután 3-4 éven belül megújul a HÉV-vonal teljes pályaszerkezete és új szerelvények állnak forgalomba a vonalon. 7-10 éven belül pedig a Kálvin térig jár majd a helyi érdekű vasút. A városban további turisztikai fejlesztések is várhatók: az MTÜ 30 millió forintos támogatásával baba-mama szobák és családbarát mosdók épülnek a Vadkacsa strandon, idén elkészül egy horgászati kiállítóhely, továbbá egy 14,5 kilométer hosszú kerékpárút a Tassi-zsilip felé. A városban új 150 férőhelyes gépkocsiparkoló és ugyanekkora kerékpártároló is fog épülni.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!