Soponyai-tó: a védett angolpark egyik ékessége

A soponyai kastély körüli kerttelepítést 1760-ban említik először, ekkor Magyarországon díszkert csak barokk stílusban épült. Ebből alakították ki a mesés angolparkot az 1807-es kastélybővítéskor.

A Zichy-család kastélyának elődjét, egy földszintes L-alakú kúriát,  Zichy II. János emeltette barokk stílusban. A kúriából egy emberöltővel később U alakú földszintes kastély kerekedett francia barokk kerttel körülvéve, majd Pollack Mihály tervei alapján ebből nőtte ki magát a kastély mai emeletes, klasszicista épülete, és gyönyörű angol parkot kapott.

Az 1836-os leírás szerint a park már „látvány” volt.  A birtok legértékesebb és talán legmaradandóbb részévé vált a természeti táj, amely Zichy Ödön idejében élte virágkorát. A gróf megszállott kertész volt. A kertbe nyolc üvegházat épített, benne növényritkaságokkal, amelyeket tanulmányozott, és megfigyeléseit szakfolyóiratokban tette közzé. A munkában társa Fuchs Emil volt, aki itt kezdte folyamatosan felívelő pályáját. Fuchs később az esztergomi prímási palota kertjének kitalálója, majd Pest főkertésze lett. A park gondozását egészen a második világháború végéig műgonddal végezte a család.

A tóban egymesterséges szigetet hoztak létre, ahova híd vezet.

A 2. világháború alatt a kastélyt kifosztották, ezek után sokáig üresen állt. 1958-tól iskola és gyermekotthon céljára alakították át az épületet Ádám Zsigmond vezetésével, ezután az épületben 1998-ig a Soponyai Gyermekváros működött. 1984 és 1989 között felújították. Az épület jelenleg a Kincstári Vagyoni Igazgatóság tulajdonában van, hasznosítására jelentkezőket várnak. A kastély jelenleg üresen áll és nem látogatható, de parkjába be lehet menni.

A  tó déli partján, a szigetre vezető gyaloghíd közelében áll Nepomuki Szent János szobra.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!