A dégi Hollandi-ház: az egykori istálló, amely most a turisták kedvelt célpontja

És akkor még nem is említettük tavának szigetén álló mesebeli épületét, a vöröstéglás, németalföldi stílusú Hollandi-házat.

Dég Fejér megyében, a Balaton partjától 35 kilométerre fekszik. Már mintegy ezer éve lakott, neve az Árpád-korban használt német eredetű (Deeg, Degu) személynévből származik. Fejlődésnek a 18. század második felében indult, amikor letelepedett a Festetics család.

A birtokot alapító Festetics Lajos fia, Festetics Antal császári és királyi kamarás döntött úgy, hogy a családhoz méltó otthont állíttat. A Balaton felé húzódó, vizek szaggatta tájba Pollack Mihály tervei alapján épült meg az úgynevezett Dégi-süllyedékben – ahol az Etelkai víz a Bozót-patakkal találkozik – a főúri rezidencia.

Az új kutatások szerint az építkezést 1802 körül kezdték és 1812-ben már állt az épület, akkor építették a kastélypark felé nyíló portikuszt, a család 1815-ben már be is költözhetett az új rezidenciába, amit családi fészkévé tett.

A dégi kastélyt lenyűgöző angolpark öleli körbe, melyet az úrilak építésével párhuzamosan alakítottak ki. Tervezője nem ismert, de felvetődött Pollack Mihály neve is, aki feltehetően kerttervezéssel is foglalkozott. A kert központi eleme az 1,8 kilométer hosszú tórendszer.

A Nemzeti Kastélyprogram keretén belül a kastély megújul, az épület kívülről már készen van, bent még nem látogatható, de a parkot érdemes körbe sétálni.

A parkban, egy korábbi épület helyére emelték 1891-ben a németalföldi stílusú Hollandi-házat, melyet abban az időben kizárólag hajóval lehetett megközelíteni. Ma egy fahídon keresztül juthatunk el Magyarország egyik kuriózumába.

A Hollandi-ház földszintje tehénistállóként szolgált, emeletén pedig a tüdőbeteg Festetics Andorné gyógyítására berendezett lakosztály kapott helyet, mivel az ammónia tartalmú istálló levegőjét és a frissen fejt tejet gyógyító hatásúnak tartották. A kúra hatásosnak bizonyult, a grófnő ugyanis a legendárium szerint szép kort élt meg.

Berendezése sajnálatos módon teljesen megsemmisült, a 20. század elején felvett leltár arról árulkodik, hogy a kis épület egykor delfti porcelánokkal, németalföldi festményekkel és Hollandiából származó tárgyakkal volt tele.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!