Sándorfalva különleges gyöngyszeme, a víz felett ívelő pallósétány

Sándorfalva kincse, a Nádastó Szabadidőpark és Ökopark, egy varázslatos hely, amely a természet és a kikapcsolódás szerelmeseit hívja felfedezésre.

A Nádastó Szabadidőpark és Ökopark nem csak a helyi lakosság, hanem a távolabbról érkező turisták számára is egyedülálló látványosságot kínál. A park területén a természetes élővilág és a gondosan megtervezett kikapcsolódási lehetőségek harmonikus egyensúlyban állnak, így mindenki megtalálhatja a számára ideális pihenési formát.

A Nádastó környezete gazdag élővilágnak ad otthont, beleértve számos ritka madárfajt és vízi élőlényt, amelyek a természetkedvelők számára különleges élményt nyújtanak.

A Szeged melletti Sándorfalva, mely nevével ellentétben város, a törökök által elpusztított Sövényháza romjain épült föl. Különleges földrajzi helyzetű, lévén természet-földrajzilag alapjában eltérő jellegű két táj határán. Ez a kettősség jól tükröződik jellegzetes talajaik eltérésében, amely maga után vonja természetes növénytakarójuk változatosságát és mezőgazdasági hasznosításuk különbözőségét is. Szikes puszták, ártéri és homokerdők vidéke ez, ahol embernagyságú nádasban sétálva fedezhetjük fel a vízivilág csodáit.

A homokháton fekvő terület a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet része, és Natura 2000 védelem alatt áll. Ezt a tájat hajdan a Tisza árterében húzódó, végeláthatatlannak tűnő mocsár borította, s ennek maradványa Sándorfalva északi részén a Nádastó, mely napjainkban strandként és horgászvízként is népszerű.

2021 júniusára készült el a fél kilométernyi, íves vonalvezetésű útvonal a Nádastó Szabadidőpark peremén. Az építmény harmonizál a természettel: legjellemzőbb építőanyaga a fa (ezen belül is fenyő), amit perzseléses technikával tettek még ellenállóbbá. Fémelemeket csak az istállóban, a pihenők közepén és a kilátónál láthatunk. Az ösvény egésze cölöpökön áll, betont sehol nem használtak.

Az 500 méter hosszú ívelt tanösvény egy 200 négyzetméteres bivalyistállót, három merengőt, valamint egy kilátót kapcsol össze, ahonnan a teljes területet be lehet látni, és alkalmas a bivalyok megfigyelésére is.

Az idelátogatók így betekintést nyerhetnek a nádi élővilágba, a bivalytartás mindennapjaiba, vagy csak élvezhetik a táj átalakulását, amely során a bivalyok segítségével az elnádasodott terület több ütemben újra gazdag madárvilággal rendelkező rekultivált mocsaras területté válik.

Ugyanis egykor nyílt vízfelület borította a felszínt, amit idővel meghódított a nádas. Az ehhez hasonló területeken a növények terjeszkedését égetéssel vagy vágással tudták kordában tartani – itt viszont a bivalyokra bízták a rehabilitációt.  Ezek az állatok a füves területek lelegelése mellett szívesen fogyasztják a nyílt vizes felületet mára szinte teljesen bekebelező nádat, így kitartó munkájukkal napról napra alakítják a tájat. Így a nyílt vízfelület egyre növekszik, ami új növény- és állatfajoknak biztosít élőhelyet, és a vízimadarak is újfent birtokba vehetik.

A parkban élő bivalycsorda nem csak a természetvédelmi erőfeszítések fontos részét képezi, hanem lehetőséget is biztosít a látogatóknak, hogy közelebbről ismerjék meg ezeket az impozáns, mégis békés állatokat.

A cölöpsétány közvetlen szomszédságában találjuk a Nádastó strandját, aminek egy része kifejezetten gyerekbarát: a pancsolótól a homokhegyen át a játszótérig minden megvan a tökéletes vízparti élményhez.

A Sándorfalva Ökopark mindenki számára nyújt valami különlegeset, legyen szó természetjárókról, fotósokról, családokról vagy egyszerűen csak azokról, akik egy csendes helyen szeretnének kikapcsolódni és feltöltődni.

Megközelítése:

A többségében Szegedről induló buszokról a Nádastó Szabadidőpark megállóban érdemes leszállni. A buszmegállóból a főútról nyugat felé leágazó mellékutcán sétálunk az Ökoparkig, ami a Nádastó Szabadidőpark bejáratától balra indul. Az autóval érkezők az Ökopark és a Nádastó Szabadidőpark bejárata előtt kialakított parkolóban állhatnak meg.

Jegyvásárlás

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!