Peisonia Látogatóközpont: átadták a Fertő-táj egyik ékkövét

A páratlan növény- és állatvilág, a történelem, a borkultúra, a nemzetiségek kultúrája, a főúri és paraszti építészet, a régészeti feltárások mind-mind helyet kaptak a látogatóközpont kiállításában.

Június 2-án adták át ünnepélyes keretek között a fertőszéplaki Peisonia Látogatóközpontot, amelynek a mintegy 77 millió forintból felújított fertőszéplaki Széchényi-kastély ad otthont.

Az interaktív kiállításon a látogatók megismerhetik és megérthetik a vidék egyedi, univerzális értékeit.

Az új látogatóközpont minden korábbinál részletesebb képet ad arról, hogy mit érdemes felfedezni a Fertő-tó térségében. Az egyedülálló növény- és állatvilág bemutatása mellett nagy hangsúlyt fordítottak arra is, hogy a Fertő-tó kulturális és gasztronómiai érdekességeit is bemutassák.

Nem csak a látogatóközpont, de az annak otthont adó, felújított kastély és történelme is impozáns.

fotó: Peisonia Látogatóközpont

Fénykora a Széchényiekhez kötődik: Széplak és a kastély az 1600-as évek végétől másfél évszázadon át szolgált a család lakhelyéül. A kastélyban született a Magyar Nemzeti Múzeum és a levéltár alapítója, Széchényi Ferenc, Széchenyi István édesapja. Az épületet a rendszerváltozás után vásárolta meg az önkormányzat, nemrégen pedig a kulturális és a történelmi értékek iránti tiszteletét kifejezve „Széchényi Ferenc tér”-re nevezte át a közterületet.

Az épület állapota az évek során jelentősen leromlott. Már a bontásán gondolkoztak, mikor 2010-ben megszületett a döntés a most átadott látogatóközpont kialakítására.

A Peisonia Látogatóközpont Fertőszéplakon, a Széchényi Ferenc tér 1. szám alatt várja a védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatókat.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!