A Széchenyi család ősi birtoka, a nagycenki Széchenyi-kastély

A kastély így nem csak a magyar történelem egyik legfontosabb helyszíne, de a Fertő-kultúrtáj részeként világörökségi helyszín is.

A Széchenyi család történetével összefonódott nagycenki kastély története a 18. század első felében kezdődött. Építése Széchenyi Antal generális nevéhez fűződik, aki 1750 körül kezdte meg a kiscenki majorház átalakítását a korábbi épület falait is felhasználva.

Széchenyi Ferenc, aki 1783-ban költözött a kastélyba, tette Nagycenket a család uradalmának központjává. 1799-ben a soproni Ringer Józsefet bízta meg kastélyának átépítésével. Az épületegyüttes ekkor nyerte el klasszicista stílusát, amelynek homlokzatát erkéllyel és domborművel díszítették.

A cenki birtokokat Ferenc fia, Széchenyi István örökölte, aki éppúgy megújította és kibővítette a kastélyt akárcsak az apja.

1834-1840 között Hild Ferdinánd szintén soproni építész tervei alapján a főépület mellé mindkét oldalon egy-egy derékszögben csatlakozó szárnyat emeltek. Itt már alkalmazták Széchenyi István külföldi utazásai során megismert, a kor technikai vívmányainak számító újításokat, mint a fürdőszobát és a vízöblítéses WC-t, s ekkor vezették be a kastélyba a gázvilágítást is.

A legnagyobb magyar halála után fia, Széchenyi Béla lett a kastély tulajdonosa. Felesége, Erdődy Hanna pedig a kastély kertjét és parkját csinosítgatta tovább számos növényritkaságot telepítve a birtokra.

A második világháború bombázásai jelentős károkat okoztak a kastély épületében. Nagycenk és a grófi lakóhely 1945-ig maradt a Széchenyi-család birtokában. A háborús pusztulás után sokáig váratott magára a kastély újjáépítése. A rekonstrukciós munkálatok 1969-ben kezdődtek meg. A főépület rekonstrukciója 1973-ban készült el, amely lehetővé tette a Széchenyi István Emlékmúzeum megnyitását. A nyugati épületrész, az úgynevezett Széchenyi-szárny pedig 1985-ben került átadásra.

A budapesti Magyar Tudományos Akadémia alapítójának, a Lánchíd építőjének egykori lakhelye, a nagycenki Széchenyi kastély

fotó © Andras Jenes | Csodálatos Magyarország

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!