Nemzeti emlékhelyünk, a nagycenki Széchenyi-kastély

A legnagyobb magyar, Széchenyi István élete jelentős részét a nagycenki kastélyban élte le.

A kastély a hazai klasszicista építészet nagyszerű példája. Építése 1750 körül kezdődött Széchenyi Antal megbízásából, aki egy nagyobb rezidenciát akart emeltetni a meglévő emeletes majorház helyén, melynek falait részben fel is használták. Az új épület barokk stílusban készült el Franz Anton Pilgram tervei alapján.

Széchenyi Antal utódja, Ferenc idejében vált a birtok a család központi rezidenciájává: a kastélyt a század utolsó évében átépíttette, ekkor nyerte el mai, klasszicista homlokzatát.

A 19. század első felében, Széchenyi István idején, újabb bővítés következett: az épület két oldalán egy-egy újabb szárnyat emeltek, bevezették a gázvilágítást, fürdőszobát és vízöblítéses WC-t alakítottak ki.

A kastélyt 2016-ban nemzeti emlékhellyé nyilvánítottak.

Széchenyi István halála után fia, Béla és felesége, Erdődy Hanna inkább a kertre fordított több figyelmet, így rengeteg növény különlegességet telepítettek a kastély köré.

A nagycenki Széchenyi-kastély, annak parkja és hársfasora az UNESCO Világörökség része

Az épületegyüttest a 18. század elejétől telepített barokk, francia kert és az „angol ízléssel” kialakított, festői elrendezésű tájképi park veszi körül.

A park ma hazánk történeti kertjei közé tartozik

Hársfasorával nemcsak természetvédelmi terület, de a kastéllyal együtt a világörökség részét képezi.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!