Nógrádi Vár: tavaszi kirándulás, viharos naplementében

Azon nógrádi erősség felett, amelynek sorsát is egy vihar pecsételte meg. A Nógrádi vár öregtornyát, illetve az abban tárolt lőport ugyanis 1685-ben egy nyári vihar villáma robbantotta fel, s emiatt a belsővár megsemmisült.

Arról, hogy pontosan mikor is emelték a Nógrádi várat nincs pontos adat, azonban a 10-11. század környékén már biztosan létezett, hiszen első írásos említése 1108-ra datálódik.

A Nógrád falu közepén magasodó várat nem lehet szem elől téveszteni, és az Országos Kéktúrából kiágazó KL turistajelzés is egyértelműen mutatja a menetirányt. Autóval a vár alatt lévő parkolóig lehet felmenni, ahonnan néhány perces sétával érünk el a romokhoz.

A Nógrádi vár története összekapcsolódik a magyar történelem nagy alakjaival, mint IV. (Kun) László, Báthori Miklós, Bocskai István vagy éppen Bethlen Gábor. A felsoroltak közül talán a váci püspök, Báthori Miklós tett a legtöbbet az erődítményért, aki korának nagy műveltségű humanistája volt. Itáliában végezte tanulmányait, így ottani élményei is hatással lehettek építészeti ízlésére.

A várhoz vezető szerpentin mellett, a vár oldalában áll a Millecentenáriumi emlékmű, a hét magyar honfoglaló vezér és Álmos képmásával díszített kopjafákkal. Az emlékoszlopokat a Székelyföldről származó Salló István fafaragó készítette.

Hazánk legrégebbi szabálytalan alaprajzú, belső tornyos kővára a nógrádi erődítmény.

A várból, ahonnan csodás kilátás nyílik a Börzsöny hegyeire, messzire szemmel tarthatták az ellenséges mozgást.

A nógrádi várat nagyvonalú, korának kiemelkedő építészeti alkotásaival gazdagította Báthori Miklós az olasz származású Traguinus Jakab tervei alapján, ami ma látható a várból, az mind ebben az időben épült, például a messziről is jól látható, három emelet magas torony vagy a reneszánsz palotaszárny.

A mohácsi vész idején Szapolyai Jánosé, majd Ferdinánd királyé volt a vár, 1544-től pedig 50 évre török kézre került, majd 1663-ban a törökök ismét elfoglalták, majd 1685-ben egy nyári vihar villáma felrobbantotta a vár öregtornyában tárolt lőport, és a belsővár megsemmisült.

A vár leglátványosabb részei közé tartozik védőtetővel fedett rondella és az egykor három szintes öregtorony tűként meredező csonkja.

Az öregtorony maradványa, előtérben a kalodák.

A várkapu.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!