Nemzetközi versenyt nyert Daróczi Csaba Nyusziugrás című fotója

45 460 pályázótól 448 000 kép érkezett be a CEWE Photo Award 2019 nemzetközi fotópályázatra, ahol tíz kategóriában zsűrizték a megörökített pillanatokat

A versenyt 2 évente rendezik meg, és 18 év feletti amatőr és professzionális fotósok nevezhetnek. A nyílt fotópályázatra a „gyönyörű világunk” mottó jegyében várták az alkotásokat a tájpanorámáktól kezdve a portrékon át egészen a környezet apróságait feltáró makrófelvételekig a Tájak, Emberek, Természet, Épület és infrastruktúra, Sport, Ételek, Humor, Hobbi és szabadidő, Állatok, valamint az Utazás és kultúra kategóriában. A díjátadót szeptember 26-án tartották a bécsi Természettudományi Múzeumban.

A mintegy félmillió kép közül Daróczi Csaba Nyusziugrás című fotója lett a legjobb a fotópályázat Természet kategóriájában.

Daróczi Csaba 10-15 beküldött képét egyáltalán nem tartotta esélyesnek a nagyszámú pályázat és az igen magas minőségi szint miatt, hatalmas meglepetés volt számára is, hogy a meghirdetett 10 kategória közül a Természet kategóriát megnyerte ezzel a fekete-fehér üregi nyulas képével.

Csaba nyulas témájával már többször találkozhattunk, legutóbb az orosz Arany Teknősön nyert velük abszolút győzelmet, de a német Glanzlichter fotópályázaton is elsők lettek civakodó nyulai. Legelőször pedig tavasszal, a magyar Varázslatos Magyarország fotópályázaton láthattuk őket, segítségükkel hatodszor nyerte meg azt a versenyt. De mi a titka nyulainak? Megkerestük, hogy meséljen erről.

fotó © Daróczi Csaba

Az üregi nyulak sorozatához 2018 márciusától októberig járt ki Bócsára, egy borókás, homokbuckás területre. Ez alatt az időszak alatt 72 alkalommal volt kint a reggeli órákban, mert olyankor voltak a legjobbak a fények egy sötét hátterű, ellenfényes témához, amelyben az üregi nyulakat fotózta, így az ugrálástól, verekedéstől felverődő homok is szépen látszik és egy különleges hatást ad a fotóknak. Megkérdeztük, vajon a most nyert fotója-e a kedvence ebből a sorozatból, de kiderült, hogy nem. A kedvence a már korábban megismert színes Háború és béke című kép, amivel korábban, a már említett orosz pályázaton is nyert.

Csaba azt is elmondta, hogy képeit soha nem a díjak reményében készíti. Őt magát a fotózás izgalma hozza lázba, az, hogy kint lehet terepen, itt a nyulak esetében is egyszerűen élvezte a helyzetet, ahogy figyelhette ezeket a szeleburdi állatokat. Persze azért az is motiválja, hogy minél jobb képet sikerüljön készítenie, de nem a díjakon gondolkodik ilyenkor.

A CEWE fotópályázat díjátadójakor egy kiállítás is nyílt a legjobb képekből. A falra természetesen felkerült a 10 kategória legjobbja, valamint a pályázat során havi nyerteseket is hirdettek, így 13 hónap 3-3 legjobb képe is kiállításra került.

Idén az abszolút győztes fotót, az Állatok kategóriában is első helyezett, német Ina Schieferdecker készítette erről a helyes ürgéről, ahogy egy szál levendula mögé bújik – olvasható a Turista magazin oldalán.

fotó © Ina Schieferdecker

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!