Egy pécsi társasház és a nagykőrösi piaccsarnok nyerte az Év háza 2019 díjat

Idén először gála keretében adták át a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével kiírt pályázat díjait 2019. október 4-én.

Az Év háza versenyen családi ház és lakóépületek kategóriában Karlovecz Zoltán építész vehette át az első díjat Pécsre tervezett háromlakásos lakóházáért, középület kategóriában pedig Járomi Irén és Kiss Gyula építészpáros munkája, a nagykőrösi városi piac csarnoképülete bizonyult a legjobbnak.

Az 500 ezer forinttal járó fődíjat elnyerő Karlovecz Zoltán háromlakásos lakóháza esetében a zsűri szerint “a mai hangvételű megfogalmazás, az arányos és ötletes szerkesztés magában hordoz és sugall egy tudatos múltbeliséget is, többlet tartalmat adva ezzel az eredetileg is szép építészeti elképzelésnek”.

fotó © Karlovecz Zoltán, Bujnovszky Tamás

“A ház léptékeihez viszonyított várszerűség, a tagadhatatlan organikus szellemiség, valamint a kupolás lefedés kicsit ‘törökös’ beütésének atmoszférája teszi talán még inkább ‘pécsivé’ ezt, az amúgy sem kevéssé ‘pécsi’ példaértékű alkotást” – idézi Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora méltatását a közlemény.

A középület kategória fődíjasaként szintén 500 ezer forinttal jutalmazták a nagykőrösi városi piac csarnoképületéért Járomi Irént és Kiss Gyulát.

fotó © Palkó György

Dévényi Sándor, az Év háza pályázat bíráló bizottságának elnöke szerint az építészpáros “a családi házas környezethez viszonyítva nagy épületet változatos formálású, keresztgerincű tömegekkel teszi oldottá. Ezek a játékos oldalszárnyak a bejáratoknak adnak méltó hangsúlyt. A homlokzat áttört árnyékoló lemez borítása légies megjelenést biztosít az épületnek.

A fődíjasok mellett különdíjat kapott
– Vékony Péter, Mezei Sándor és Éltető Zsófia egy Bugyi-Ürbőpusztán található tanya nyaralóépület tervezéséért
– Tóth Péter, Szűcs Endre, Mérő Máté és Kis Kálmán egy csopaki lakóépületért
– Czégány Sándor a Monorierdőben található Református Gyülekezetiház terveiért.

Zöld ház – energiahatékonyság különdíjat kapott Singer Ádám egy Szombathelyen épült családi ház tervezéséért. Szintén különdíjjal jutalmazták Kasuba Jánost a Debrecenbe tervezett Görögkatolikus Érseki Hivatal, valamint Vadász Bencét és Miklós Zoltánt a budapesti Meininger Hotel terveiért.

A zsűri elnöke idén hatodik alkalommal Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl-díjas építész, a nemzet művésze volt. A társelnökök Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora voltak. A zsűri munkájában részt vett Tóth Balázs és Tóth Elek építész, valamint a 2018-ban Ybl Miklós-díjjal kitüntetett Anthony Gall, Callmeyer László, Szabó Levente és Vasáros Zsolt.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!