Nádasdy-vár: Sárvár kiemelkedő látványossága, a Nemzeti Örökség része

Sárvár, melynek története több mint ezer esztendőt ölel fel, a Rába két partján fekszik.

Kezdetben kelták éltek itt, majd a Kr. u. I. század elején a római légiók a birodalom számára megszállták a Borostyánkőút vidékét, így Sárvár területe is római igazgatás alá került. Később a honfoglaló magyarok egy földvárat építettek ide a német támadások ellen – innen ered a város neve is: Sárvár.

Hazánk egyik legépebben megmaradt várkastélyának, a sárvári Nádasdy-várnak az építése valamikor a 13. század végén kezdődött: egy kisebb kőfallal megerősített, részben fából épített várat állítottak, amely az egymást követő alakítások, bővítések során a 17. század végére nyerte el mai arculatát.

A vár első éveinek története a homályába vész, de annyi biztos, hogy Luxemburgi Zsigmond idejében, a 14. század végén már királyi várként létezett, innen származnak legöregebb falai, amelyek ma a zárt belső udvart fogják közre.

Különböző tulajdonos váltások után 1534-ben a Nádasdy-családra szállt az erődítmény. 1671-ben, Nádasdy Ferenc országbíró kivégzése után a vár a bécsi kincstár tulajdona lett, majd  Draskovich Miklósé. A Rákóczi szabadságharc idején a felkelők támaszpontot létesítettek a környéken, majd a konfliktus után Szily Ádám mondhatta magáénak a várat. Őt az Esterházyak, majd a Wittelsbachok követték, utóbbiak 1945-ig voltak a vár tulajdonosai.

A várárkot átívelő boltíves híd.

Nem túlzás azt állítani, hogy a 16-17. század során a Nádasdy-család tulajdonában lévő vár igen fontos sarokköve volt a magyar kultúra ápolásának és pártolásának. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy itt jelent meg Sylvester János által lefordított, majd kinyomtattt első magyar nyelvű Új Testamentum.

1939-BEN, VÖRÖS-HOMOKKŐBŐL KÉSZÜLT A SYLVESTER JÁNOS-EMLÉKPAD.

Az 1966-ban megkezdett műemléki helyreállítás során a pótolhatatlan, vagy épp mai igényeket szolgáló részletek, például a világítást és ajtókat a kor kiváló építészei kortárs, de a környezetükbe maximálisan illeszkedő megoldásokkal pótolták.

A vár a Nádasdy Ferenc Múzeumnak ad otthont, ahol számos értékes látnivaló várja a látogatókat.

#CsodalatosMagyarorszag Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosMagyarorszag hashtaget!